Акваристиката е невероятно занимателно и интересно хоби, затова развъдчиците на

...
Акваристиката е невероятно занимателно и интересно хоби, затова развъдчиците на
Коментари Харесай

Рибки Кои (Японски Шаран)

Акваристиката е необикновено занимателно и забавно занимание, по тази причина развъдчиците на аквариумни рибки дават все по-широки благоприятни условия за обогатяване на аквариума с разнородни типове.

Един от най-интересните е рибката кои, която е декоративна вариация на домашния шаран. Ето и най-важното за нея, което може да заинтересува феновете.

Произход на рибките кои

Наименованието на рибките кои идва от японски и безусловно значи брокатен шаран. Наричат ги също японски шарани. Рибата е цветна вариация на елементарния шаран и стартира да се отглежда поради цветовете си пред 1820 година в Ниигата, Япония. Има над 20 разнообразни разновидности рибки кои, отличаващи се най-много по цвета си - бели, черни, червени, жълти, сини, кремави. Срещат се също железни нюанси, златни и сребристо бели. Цветовите благоприятни условия при тях са безусловно неограничени заради спецификите на развъждането им.

Развъждането на рибки кои почнало през Средните епохи в Япония и процъфтяло по две причини- обичаят да се отглеждат кои за незабавна храна през зимата и съществуването на доста оризови полета в планините, където се отглеждали кои в терасовидни езера покрай терасовидни оризища. В следствие развъждането на кои станало занимание на фермерите и почнала търговия с тях.

Така се появили разнообразни цветови вариации, сред тях даже трицветен шаран, който спада към скъпите типове кои. Дори по-опитните рибовъди обаче не можели да произведат най-интересните екземпляри, а чакали това да се случи по натурален метод.

Постепенно заниманието да се отглеждат тези невероятни шарани добило голяма известност и кои почнали да печелят медали от разнообразни изложби, рибки от този тип били подарени даже на императорския престолонаследник.

Хобито да се отглеждат кои се разпространявало по целия свят, рибки от типа през днешния ден се продават за домашните аквариуми и развъждането им се е трансформирало в обществено занимание.

Кои са група от породи риби, създадени посредством изкуствена селекция най-вече от черен шаран, наименуван ногои, което безусловно значи див шаран, или магои, което безусловно се превежда като същински шаран, обитаващ езера и реки в Япония.

Черният шаран се отнася до евразийския шаран, за който се смяташе, че е въведен в Япония от Евразия в праисторически времена.

В страната обаче има минимум два типа шарани - локален и въведеният от Евразия.

Смята се, че кои, или на латински Ciprinus haematopterusсе, се отнася до амурския шаран от евразийски генезис, именуван обичайно шаран от провинция Ямато.

 Брокатен шаран Снимка: pixabay.com

Рибата е известна с превъзходния си усет. След като е пусната в езерата и реките, тази риба предизвиква генетично замърсяване на локалния шаран, по тази причина актуалните кои са най-вече от типа амурски шаран, само че носят някои гени на локалния японски шаран.

Обширната хибридизация сред популациите води до комплициране в разграничението сред елементарния шаран и неговите родственици. Всички нови сортове обаче се отнасят към типа амурски шаран, само че с разнообразни цветови вариации. Нови сортове не престават да се създават интензивно даже и през днешния ден.

Хранене на рибките кои

Рибките кои живеят и се хранят както в естествена среда, по този начин и като аквариумен тип. В естествени условия те са всеяден тип, който се радва на огромна многообразие от храна. Менюто на коите включва даже грах, марули и любеница.

Храната за рибките кои в плен би трябвало да бъде както разнообразна, по този начин и да може да плува, с цел да ги предизвиква да излизат на повърхността.

Иначе коите са дънни риби и устата им е приспособена да се хранят на дъното. Производителите на храни за домашни рибки вършат комбинирана храна за тях, както плуваща, по този начин и за дъното.

Кои разпознават хората, които ги хранят, и се събират към тях по време на хранене. Могат да бъдат подготвени да одобряват храна и от човешка ръка. В плен най-често са хранени с гранулирана храна за рибки кои, която се намира в комерсиалната мрежа.

През зимата тяхната храносмилателна система се забавя доста, съвсем до прекъсване и те ядат напълно малко, не повече от хапка водорасли от дъното.

Не се предлага тези рибки да се хранят, когато температурата падне под 10 градуса. Апетитът им се връща през пролетта, когато водата се затопли.

Съобщава се, че тези рибки са извънредно дълголетни, рибките кои живеят 25 до 35 години.

Заболявания при рибките кои

Тези водни жители са доста издръжливи. С подобаващата грижа устояват на паразитите, засягащи по-чувствителните тропически типове.

Редовната промяна на водата ги защищава от стрес и понижава заплахата от болести при рибките кои.

Най-опасни за тях са херпесният вирус и вирусът карпио, който предизвиква пролетна виремия на шарана. Не е известно лекуване на тези две болести при рибките, по тази причина се ползва ваксина, която се инжектира в рибите, само че Израел е единствената страна в света, която прави такава имунизация.

Мерките за стерилизация и бързо разкриване на болестта са стъпките, подхванати на други места.

Развъждане на рибките кои

 Отглеждане на японски шарани Снимка: kissflame/pixabay.com

Когато са в естествената си среда, коите хвърлят хайвера, с който се развъждат, напролет и лятото.

През размножителния сезон на рибките кои мъжкият стартира да следва женската, като плува зад нея и я побутва. Щом женската пусне хайвера, той пада на дъното и остава там. Лепкава външна обвивка оказва помощ хайверът да се задържи на място и да не плува в близост. После той се опложда от мъжки кои.

Яйцата на една женска могат да бъдат оплодени от един или повече мъжки. Отглеждането на дребните рибки кои е сложна работа, когато се прави в плен.

Тези дребни, които биват пуснати в дивата природа, бързо връщат естествения си цвят на амурски шаран за няколко генерации, а селектираните типове развиват разнообразни цветове, вследствие на стопанисването на кои от рибовъдите.

Поведение на рибките кои

Тези рибки са народен знак на Япония. Смята се, че тази риба има мощна и енергична витална мощ, която показва посредством способността си да плува против течението и даже да плува нагоре по течението на реките. Ето за какво кои са знак на шанс, триумф, дългоденствие, храброст, упоритост и неизменност. Често се среща като знак в китайската просвета и направлението фън шуй. Затова опазването и развиването им са приоритет в източните страни.

Коите са отзивчиви риби, живеят в мир с други типове в плен, учат се дружно и се усещат добре в заобикалящата ги среда.

Те избират води с неутрално или леко алкално рН и температура в диапазона от 10-24 градуса. Максималният размер на рибките кои, до който може да доближат, е 120 сантиметра. Има дребни, междинни и огромни екземпляри.

Коите обаче постоянно разбъркват утайката на дъното на аквариума и изключително на езерото, когато са в естествена среда. Така те мощно размътват водата и предизвикват по-голямо замърсяване. В някои региони се счетат за инвазивен тип и пакостник, защото понижават изобилието от водна растителност и скапват водните пътища, вършат водата несъответствуваща за плуване и риене от добитъка.

Цветните типове са мощно застрашени в естествена среда, тъй като елементарно се виждат и стават жертва на хранещите се с риба птици, само че популацията им е постоянна, заради това, че постоянно се пускат екземпляри в естествената им среда, както и на тяхната резистентност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР