Акцията беше организирана в помощ на деца, страдащи от таласемия,

...
Акцията беше организирана в помощ на деца, страдащи от таласемия,
Коментари Харесай

За два дни десетки добри българи дариха 33 литра кръв за деца, болни от таласемия

Акцията беше проведена в помощ на деца, страдащи от таласемия, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки 2-4 седмици. Събраното количество кръв е задоволително, с цел да се обезпечи кръвопреливане на 45 деца, които се лекуват в болничното заведение, за един месец.

В акцията се включиха над 80 души, като 68 от тях не са имали противопоказания за кръводаряване. В акцията се включиха и лекари от болничното заведение.

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на недостатък на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни кафези със мощно скъсена преживяемост. В резултат наличието на хемоглобин в организма е по-малко от нужното, което пречи на снабдяването на органите с О2 и води до анемия. Заболяването е тежко и продължава цялостен живот. 

В Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични болести към болничното заведение се наблюдават и лекуват 51 деца, наранени от заболяването. Най-малкият пациент е на 11 месеца. Без постоянно кръвопреливане тези деца могат да живеят най-вече четири години, само че при постоянно кръвопреливане, имат естествен живот като на връстниците си, разясниха от болничното заведение.

Всеки искащ може да подари кръв във всеки център по трансфузионна хематология, даже и отвън проведените акции. Работното време на стационарните екипи е в делнични дни от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:30 часа, а в събота, неделя и публични празници- от 9:00 до 15:30 ч.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР