Ако войната между Израел и Хамас“ запази този хибриден характер,

...
Ако войната между Израел и Хамас“ запази този хибриден характер,
Коментари Харесай

Финансов консултант за войната между Израел и Хамас: В сегашната фаза се наблюдава умерено поскъпване на петрола 

Ако войната сред Израел и " Хамас “ резервира този хибриден темперамент, в който страни поддържат воюващите, без военните дейности да се разрастват, тогава няма учредения за терзание от повишаване на цените на петрола и инфлация. Това сподели финансовият съветник от " ЕЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев в предаването " Човекът на фокус “ на " Фокус “.  

Той напомни резултатите от войната в Близкия изток преди 50 години върху международната стопанска система. Конфликтът тогава еволюира в лимитирани продажби на нефт от Саудитска Арабия за Западния свят и по този начин стартира така наречен тогава петролна рецесия, довела до голямо повишаване на инфлацията. Пикът на инфлацията в Съединени американски щати тогава е над 15%, а доходностите по заемите са още по-големи, изясни Цачев. " Това носи своите опасности и в този момент, в случай че спорът продължи да се разраства, трансформира се във война сред арабските страни и още веднъж се стигне до ограничавания в износа за страни, които поддържат Израел, или военните дейности доведат до парализиране на международната търговия, която сега е доста повече оттогава. Ако Суецкият канал бъде затворен за по-продължително време, това ще има доста отрицателни стопански последици “, предвижда специалистът.  

В сегашната фаза на войната се следи относително умерено повишаване на петрола и надлежно на щатския $. Петролът се е качил с към 3 $ до този миг по отношение на равнищата на затваряне в петък, уточни той. За съпоставяне, при експлоадирането на войната сред Русия и Украйна предходната година скокът на цената на петрола е бил доста по-силен и по-траен, напомни Цачев. " Много бързо по-късно нещата започнаха да се възстановяват. Очаквам и в този момент този растеж на цените на петрола и на другите първични материали да бъде кратковременен. Ако погледнем какво се случва на пазара през последните седмици, даже бих споделил, че ще остане неусетно и неусетено в международен мащаб, в случай че войната не се разрасне и в нея се включат и други страни “, добави той. 

Финансовият специалист уточни, че в регионите с военни спорове е неосъществим постоянен стопански напредък. Това нормално са региони с огромно по бройка и оскъдно население. От друга страна, демографските проблеми в развитите стопански системи не разрешават мощен стопански напредък като през последните десетилетия. Икономиката на Китай също към този момент не може да бъде този огромен мотор на растежа с 5-8% годишно, означи Цачев. Прогнозите му са за напредък в диапазона 2-5%, което ще се отрази и върху международната стопанска система.  

Финансовият съветник разяснява и данните от държавния отчет за пазара на труда в Съединени американски щати като ги дефинира като оптимистични. " Аз ги пояснявам като знак, че икономическата криза, към която Съединени американски щати се движи, ще бъде слаба, най-малко през идната година. Тя даже може да не се усети, в случай че растежът е към 0, тъй като стопанската система прави работни места. Това е знак, че може би американският пазар на труда се е нормализирал. Това е позитивно, тъй като значи, че икономическата криза се движи по траекторията, която се е случила от 2000 до 2003 година, а не както беше през 2008 година, когато внезапно нещата започнаха да се утежняват доста “, изясни той.  

Проблеми той вижда в фирмите, които имат задължения. Това включва и някои банки, които не ръководят вярно портфейла си. " Видяхме го през март, евентуално ще бъде проблем и през идващите месеци. Това повишаване на доходността води до проблеми с течение на времето – след година, две, три от ден на ден и повече компании ще бъдат принудени да финансират своите задължения на много по-високи лихвени равнища, не всички ще оцелеят. Но положителната вест за фондовите пазари е, че парите може да се пренасочват към постоянни компании, които имат положителни салда. Тази наклонност ще се резервира в идващото десетилетие, без значение от това какви са лихвените нива “, счита Цачев. 

По думите му положителните вложения през идната година ще бъдат комбинацията от рискови активи и облигации. " Трябва да се заобикалят вложения в Европа, където проблемите са по-сериозни чисто стопански, да се заобикалят браншове и по-малки компании, които имат доста отговорности и които могат да се трансфорат в неприятни отговорности във времето “, посъветва финансовият съветник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР