Ако Украйна загуби войната, ще искаме Закарпатия, обяви Ласло Торочкай

...
Ако Украйна загуби войната, ще искаме Закарпатия, обяви Ласло Торочкай
Коментари Харесай

Унгарската крайна десница с планове за териториални претенции към Украйна

Ако Украйна загуби войната, ще желаеме Закарпатия, разгласи Ласло Торочкай

Унгарската крайнодясна партия Движение „ Наша татковина “ може да предяви искания към западен украински район, в който живеят към 150 000 етнически унгарци, в случай че Украйна загуби войната, съобщи нощес водачът на партията Ласло Торочкай, представен от Ройтерс.

Торочкай сподели това на проведена от неговата партия конференция, в която участваха крайнодесни водачи от немската партия „ Алтернатива за Германия “ и нидерландската партия „ Форум за народна власт “. Партията „ Наша татковина “ има шестима депутати в 199-членния маджарски парламент.

„ По отношение на войната в Украйна нашето обръщение е доста просто: неотложно преустановяване на огъня, мир и решение посредством договаряния “, сподели Торочкай във видео, оповестено на уеб страницата на неговата партия, призовавайки за автономност за етническите унгарци в Западна Украйна.

„ Ако тази война завърши за Украйна със загуба на държавността, тъй като това също е допустимо, тогава като единствената унгарска партия, възприемаща тази позиция, дано да дам сигнал, че предявяваме искания към Закарпатия “, съобщи Торочкай, предизвиквайки овации измежду публиката.

Унгарското външно министерство и украинското посолство в Будапеща не дадоха отговор на изпратените по имейл въпроси за коментар по отношение на забележките на Торокзай, написа Ройтерс.

В декемврийско изявление за публичното радио унгарският министър председател Виктор Орбан изрази поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, съгласно обобщение на неговите забележки, оповестено от държавния представител Золтан Ковач.

Унгарският външен министър Петер Сиярто би трябвало да се срещне с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба и премиера Денис Шмихал в Западна Украйна в понеделник, с цел да приготви почвата за възможна среща сред водачите на двете страни.

Будапеща влезе в спор с Киев поради наложени от украинската страна ограничавания, които съгласно Унгария са лишили правото на към 150 000 етнически унгарци да употребяват родния си език.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР