Ако сме си мислили, че едва ли има грешен начин,

...
Ако сме си мислили, че едва ли има грешен начин,
Коментари Харесай

Как правилно да зареждаме съдомиялната

Ако сме си мислили, че надали има неверен метод, по който да заредим съдомиялната вкъщи, то значи сме живели в илюзия. Оказва се, че и при тази домакинска задача походът ни може да бъде погрешен. Например ако не слагаме съдовете по верния метод или пък не съобразяваме какво количество препарат да сипем.
 Сушилник за съдове и други предмети, които да пускаме в съдомиялната машина
Какво да мием в съдомиялната (освен съдове)

Възможностите са доста

Няколко простички съвета, които дават от Epicurious, обаче могат да се окажат много скъпи, в случай че желаеме да стартираме да зареждаме съдомиялната вярно. И още по-хубавото е, че с тяхна помощ всяко разчистване ще бъде по-икономично и дейно.

Всяка паница да си знае мястото

Тук логиката е много елементарна. По-големите и тежки съдове би трябвало да слагаме в долната част на уреда, а по-леките и дребни - в горната. Факт е, че звучи близо до мозъка, само че за обяснението за какво това е верният метод, е евентуално да не сме се сещали.
 Снимка 580623

А то е, че множеството съдомиялни се загряват изпод, съответното дъното е най-горещо и тъкмо там е най-добре да бъдат поставяни по-издръжливите съдове.

Внимателно със струята

Естествено, ние не можем да контролираме струята, до момента в който машината работи, само че е добре да знаем от кое място идва и да не я запушваме като слагаме чинии пред нея.
 Снимка 580622

За да си представим най-ясно какво се случва в съдомиялната, дано създадем сравнението с метода, по който работят автомивките. Тъй като струята и в двата случая нормално е мощна, когато зареждаме машината в кухнята си, целесъобразно е деликатните съдове да са по-далеч от нея.

Прибори - строени с острата част нагоре

Най-добре е ножове, вилици и лъжици да слагаме с острата им част нагоре, с цел да може струята да почисти остатъците от храна най-ефективно.
 Снимка 580624

Освен това, не трябва да позволяваме приборите да са прекомерно близо един до различен, а пък тези, които са прекомерно огромни и не се побират в кошницата (като шпатулите например), може да сложим хоризонтално в горната част на съдомиялната.

По-малко препарат - по-добре

В случай че се водим от разбирането, че колкото повече препарат сипем в контейнера на машината, толкоз по-ефективно тя ще измие съдовете, време е да разбираем за какво то не е вярно. Ако сипем оптимално допустимото количество препарат, то постоянно ще е прекалено много, колкото и чинии да сме заредили. След края на програмата на миялната, ще ги извадим с лоен филм, останал от него.
 Снимка 580625

За да избегнем този нежелателен резултат, съветът е да пълним дозатора до една трета от вместимостта му с препарат. Или пък да минем на таблетки за нашия модел машина - с тях точната доза просто към този момент е съобразена.

Да сме натрупали повечко мръсни съдове не постоянно е неприятно

Освен до разхищаване на вода и ток (а и препарат), стартирането на отчасти празна съдомиялна, също по този начин би довело до спукването или напряко счупването на чинии, поради силата на струята.
 Таблетки за съдомиялна, загоряла скара, мазни петна и още куп проблеми, които можем да разгадаем с почистващите консумативи
Още 3 изгоди от таблетките за съдомиялна машина

Абсолютен мултитаскър в семейството

Така че, с цел да не ни се случва, най-добре да се вслушаме в следния съвет, даже и да не ни звучи въобще прелестно. Нека просто оставим да се понатрупат съдове за миене, едвам запълним размера на машината, и чак тогава да я пуснем.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР