Ако следите някоя читателска група или онлайн форум, не е

...
Ако следите някоя читателска група или онлайн форум, не е
Коментари Харесай

Книгите на Сара Дж. Маас, които завладяха четящите и въздигат романтичното фентъзи

Ако следите някоя читателска група или онлайн конгрес, не е допустимо да не сте чували за Сара Дж. Маас. Издателят на книгите ѝ оприличава протичащото се с литературата ѝ с „ резултата на Хари Потър ". Макар книгите на Джоан Роулинг с едноименния воин са най-продаваната поредност в света за всички времена с над 500 млн. копия до момента, а книгите на Маас да гонят общи продажби от 38 милиона книги, еуфорията, с която правилните ѝ читатепи посрещат новите издания, е сравнима.

37-годишната писателка е исполин във фентъзи жанра. Трите ѝ най-успешни поредици са „ Стъкленият престол ", „ Двор от рози и бодли (ACOTAR) " и „ Лунатион ". Според TIME те са движещата мощ зад метеоритния напредък на напълно нова подкатегория литература - romantasyили „ сантиментално фентъзи “.

Премиерата на последното заглавие на Маас - „ Дом на пламъци и сенки " - се състоя преди седмица в Ню Йорк, където живее писателката, и провокира опашка, дълга няколко пресечки. На въпрос какво биха споделили на Маас, в случай че седи против тях, почитателите всеобщо дават отговор: „ Да написа по-бързо ".

В България книгата към този момент е в предварителна продажба онлайн. Някои мнения под обявата на издателството, което държи правата, гласят: „ Поръчана е към този момент и пръстите ме сърбят; нямам никакво останало самообладание " или „ Оправихте ми деня!!!!! ". Планираната дата, на която българският превод на " Дом на пламъци и сенки " ще се появи в книжарниците, е 24 февруари.

Книгите на Маас се издават на 37 езика по целия свят. Продажбите на творбите ѝ са се увеличли със 79% през първата половина на 2023 година, регистрира издателство Bloomsbury.

В читателската общественост BookTok, която се развива TikTok, фентъзи романите на Маас са вайръл феномен, като читателите ѝ надалеч не са само представители на потомство Z. Само хаштагът #ACOTAR (препратка към втората ѝ поредица) може да се похвали с над 8,5 милиарда гледания в приложението, като хората разискват какво ли не в изявленията си - комплицираните сюжетни линии; татуировки, персонални събития и даже фитнес провокации, въодушевени от поредицата.

Интересът към книгите на Маас пораства и в България. Фен общността има своя с 1440 членове, като 123 са се включили към нея през последната седмица. В литературни виртуални групи фенове търсят издания на писателката с привършен тираж и разискват по кое време ще има допечатка на томовете от поредиците „ Стъкленият престол ", „ Двор от рози и бодли " и „ Лунатион ". От издателството не се ангажират с дати за нови тиражи на книгите, само че дават обещание, че трите най-известни поредици ще са още веднъж в продажба „ напълно скоро ".



Мултивселената на Сара Дж. Маас

Човек в началото може да се обърка с книгите на Маас, защото не са по никакъв начин малко. Но се оказва, че те са свързани между тях. TIME разяснява, че американската писателка е достигнала сериозна точка както в кариерата си, по този начин и в писането – директно кръстосване сред два от трите ѝ паралелни фентъзи свята. Това явно сплотява 16 книги в една всеобхватна мултивселена.

Според изданието последната ѝ книга сигурно ще бъде най-продаваният том. И остава единствено един въпрос: Може ли Сара Дж. Маас ли да продължи да надминава личния си триумф?

Манията по романите на Маас стартира през годините към 2010-а. Първите книги от поредицата „ Двор от рози и бодли ", които са препоръчателни за хора от 12 до 18 година, се сблъскват с обвинявания за „ очевидно полово наличие ". Осем романа по-късно Маас влезе стремително във фентъзито за възрастни с публикуването на „ Лунатион " през 2020 година В този миг писателката към този момент е решила, че втората книга в поредицата ще приключи с героинята човек-фея Брайс Куинлан и скок в света на „ Двор от рози и бодли ".

„ В продължение на години оставях дребни подмятания във всичките си книги, че са част от мегавселена “, признава Маас пред TIME.

Това самопризнание евентуално е успокоило почитателите в Reddit и TikTok, които допреди това развиват всевъзможни теории с въпросните „ кукички " от сюжетите.

„ Когато започнах да пиша „ Лунатион " ненадейно ми хрумна концепцията, че това е моментът ", добавя писателката.

Началото на „ Лунатион " обаче надалеч не е елементарно. През 2019 година, към година след раждането на сина ѝ Таран, Маас стартира да получава все по-чести паник офанзиви.

Тя признава, че е имала мощна необуздана тревога и меланхолия, като това евентуално е било „ най-ниската точка " в живота ѝ, „ както прочувствено, по този начин и креативен “.

Писателката стартира да върви на терапия. Процесът продължава дълго, само че трансформира живота ѝ. Споделя, че ненапълно е изляла своето странствуване с психологично здраве в последния излязъл разказ от поредицата „ Двор от рози и бодли " от 2021 година

„ Когато написах „ Двор от сребърни пламъци ", бях в най-ранните стадии на личното ми нанагорнище от ямата на отчаянието. Изпълзях от тази яма дружно с [главния воин на книгата] Неста ", признава Маас.

Емоционалната накърнимост на Маас се отразява в писането ѝ и е огромна част от това, което кара читателите ѝ да се връщат към книгите.

Много от почитателите на Маас споделят, че писателката е възродила любовта им към четенето или е утвърдила афинитета им към фентъзи жанра. Други акцентират какъв брой друга е една фентъзи история, когато е писана от жена, а не от мъж, написа TIME.

Най-запалените ѝ почитатели се назовават „ Маасасини “ (Маас + асасини), отпратка към книгите, в чийто истински заглавия участва думата асасин.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР