Ако си представите Коста Рика, вероятно в съзнанието ви ще

...
Ако си представите Коста Рика, вероятно в съзнанието ви ще
Коментари Харесай

Загадка без отговор: Мистериозните каменни сфери на Коста Рика

Ако си визиите Коста Рика, евентуално в съзнанието ви ще изскочат картини с девствени плажове, тропически гори, луксозни водопади, вулкани и екзотична флора и фауна. И ще сте прави. Но джунглите на Коста Рика са обгърнати в неразгадани мистерии.

Една от тях е загадката на гигантските каменните топки в южната част на страната, наречени каменните сфери на Коста Рика. Ще ги видите разпръснати из целия район. Някои големи, други дребни, само че всички идеално кръгли и гладки. Ето какво описа Джуджи за този феномен в рубриката си в предаването " На кафе " тази седмица:

Мнозина ще се сетят и за сцената от " Похитителите на изчезналия кивот ", в която Индиана Джонс, преди малко извадил златната скулптура от минирания храм, е освободил голяма каменна топка, която го преследва по петите. Разбира се, храмът, клопките и всичко останало са художествена небивалица, само че каменната топка в известния авантюристичен филм е въодушевена от същинските сфери, разпръснати из делтата на Дикис в южната част на Коста Рика.
 7 разплетени мистерии от международната история  7 разплетени мистерии от международната история  7 разплетени мистерии от международната история  7 разплетени мистерии от международната история
Топките са съвършени като пропорции и гладкост, което прави мистерията към основаването им още по-голяма.

Най-голямата мистерия е – кой е направил тези топки и какво е било предназначението им? И на двата въпроса учените към момента не могат да дадат безапелационен отговор. Разбира се, съществуват най-различни митове и догатки и тъкмо поради това тематиката е толкоз забавна и до ден сегашен.

 коста рика iStock

" Тези топки в действителност са открити 30-те години на предишния век, когато една компания, която създава банани и прави ферма за банани в джунглата, взема решение да разчисти там. Разчиствайки дърветата и изобщо растителността, попадат на тези великански топки ", споделя Джуджи в " На кафе ".

Те са великански и ги има в най-различни размери - от няколко сантиметра до няколко метра, като най-голямата, оживяла досега, тежи цели 30 тона.

 коста рика iStock

Учените са разкрили към 300 сфери. От компанията, която ги открива, всъщност изобщо не са знаели какво са разкрили и какъв брой е забавно в действителност това за историята, за науката и въобще за всички нас, тъй като почнали да ги местят нагоре-надолу, с цел да не им пречат на работата.

Научете още за хипотетичния генезис на каменните сфери на Коста Рика от видеото.
 7 разплетени мистерии от международната история  7 разплетени мистерии от международната история  7 разплетени мистерии от международната история  7 разплетени мистерии от международната история
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР