Ако решите да посетите Палермо и да разгледате тукашните забележителности,

...
Ако решите да посетите Палермо и да разгледате тукашните забележителности,
Коментари Харесай

Катакомбите и мумиите в Палермо

Ако решите да посетите Палермо и да разгледате тукашните забележителности, сигурно няма да пропуснете Манастирът на капуцините. Едно на пръв взор непривличащо окото място, което е наоколо до гробището. Разположен е на един дребен и спокоен площад, само че в себе си крие повече в сравнение с можете да си визиите.

За да разберете защо става дума, би трябвало да тръгнете по стълбите надолу - в катакомбите на манастира. Влизайки в това помещение ще ви обземе необичайно даже може би неприятно възприятие. Има леко придвижване на въздуха, влажно е, а миризмата е много запаметяваща се. Там мирише на към този момент разложил се плат и нещо неприятно и кисело. Особено е и самото чувство да си там.

 Катакомбите в Палермо

Съвсем обяснимо е като се има поради, че в тези катакомби има събрани към 2000 мумифицирани тела. Някои от тях лежат в ковчезите си, други са просто подпрени на стените. В катакомбите ще намерите и едно малко момиченце – не може да се дефинира каква е възрастта му, само че несъмнено е доста малко дете. Това е Розалия Ломбардо, умряла от проблеми с дробовете едвам на 2 години.

Баща й е помолил доктор да направи всичко по силите си детето му да не става скелет. Това е преживелица от 1920 г и в действителност нейното телце е едно от последните, които са сложени в тези катакомби, преди да ги затворят. Днес към този момент те са част от туристическите атракции на Палермо.

 Мумии в Палермо

В тези катакомби има най-различни хора – момче на 14 години, духовници и други Всички те са облечени с най-модерните облекла, които са имали приживе, а в този момент се към този момент полуразпаднати зад вратите на манастира. Тези мумии и по-скоро този тип изсушаване на човешките тела е доста особено за сицилианците. Във времето, когато са съхранявали мъртъвците си по този начин, вратите на тези катакомби даже са били отворени за визити от близки на умрелия.

Причината да не се разлагат е удобният въздух в Капуцинският манастир – задоволително хладно е, а и материалите, от които са направени стените попиват влагата и не дават опция да се развият гъби и да разядат мумиите.

Дълго време учените не са знаели по какъв начин лекарят е съхранил тези тела толкоз дълго време. Това е част от вярванията на сицилианци и въпреки за нас да е много необичайно и даже ужасяващо, за тях е част от историята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР