Ако Петков не подаде оставка, това е произвол или опит

...
Ако Петков не подаде оставка, това е произвол или опит
Коментари Харесай

Цеков за плановете да се бави оставката до понеделник: Това вече е пълно безобразие!

Ако Петков не подаде оставка, това е произвол или опит за държавен прелом
„ В правото когато едно обвързване не е с посочен експлицитен период това значи, че то се дължи неотложно. Тоест в тази ситуация държавното управление би трябвало да подаде оставка неотложно след гласуването на вота на съмнение “, съобщи пред  конституционалистът Борислав Цеков.

Той посочи, че това неотложно не значи незабавно след излизане от пленарна зала, само че никога и това, което прави сега Кирил Петков, защото стават съвсем денонощие след сполучливия избор на съмнение.

„ Не е никакво опрощение, че е в чужбина или има някакви други задания. Както е добре известно по силана на конституционния принцип за непрекъсваемост на държавното ръководство, един Министерски съвет с прекъснати компетенции и подал оставка продължава да извършва своите функционалности до избиране на ново държавно управление от Народното събрание или до назначение на служебно държавно управление “, съобщи Цеков.

На въпрос дали това значи, че Кирил Петков още веднъж нарушава Конституцията, Цеков съобщи: Да, по същия метод го разбирам. Поведението му наподобява на оня случай с двойното поданство и още веднъж неуважение на конституционния ред и върховенството на Конституцията.

При догадка, че Петков, който явно не зачита законите, не подаде оставката си и какво следва освен това състояние, юристът бе безапелационен, че това би означавало държавен прелом.

„ Той може да подаде оставката си под политически напън и подобен от президента, само че в случай че той продължи да упорства и да не подава оставка на държавното управление, то тогава, с цел да се съблюдава демократичния темперамент на страната би следвало президентът без са чака да стартира съвещания за сформиране на ново държавно управление. В противоположен случай, в случай че се остави всичко това на капризите, волята и персоналните ползи на Кирил Петков, едно такова задържане на властта без да има това право по Конституция граничи с опит за държавен прелом “.

Цеков посочи, че при приемане на първия мандат от страна на Петков, то той в 7-дневен период би трябвало да го извърши или да го върне.

На въпрос по какъв начин би коментирал това, че Петков от Брюксел разгласи, че ще си подаде оставката в понеделник, юристът изясни: Това към този момент е цялостно безсрамие! Нищо не пречи да си подаде оставката още през днешния ден както е редно и да си работи каквото желае и понеделник. Това значи, че специалистите които ги поучават или са безусловно конституционно необразовани или открит произвол и следващо неуважение на Конституцията, както го направи с двойното поданство. Това държание е неуместно на най-висше държавно равнище. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР