Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб,

...
Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб,
Коментари Харесай

Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази

Ако някой лети със 100-150 км/ч, би трябвало да хвърляш фасул, с цел да схванеш дали сега на излизането ти на основния път няма да те изсвятка някое камикадзе

Годината е 2021. Кирил Петков – тогава министър-председател – изрично съобщи, че нямало да употребява НСО и щял да вървя пешком. Тогава той беше във вихъра на обещанията си, подсилен от хиляди възторжени хора, вярващи, че следващият избавител е изгрял на хоризонта. А ето, мислеха си те, този е толкоз земен, че даже ще стъпва измежду нас – простолюдието.

Да, но не. Не доста по-късно и това му заричане остана неизпълнено. И в случай че до момента в който беше министър председател, въпреки всичко, имаше пояснение за това, през днешния ден към този момент – като елементарен политик от хилядите, дефилиращи непрекъснато по родната политическа сцена, възползването (защото това е точната дума) от защита от НСО, не наподобява целесъобразно по никакъв метод. Сега се оказва, че му била назначена такава, още преди 6 месеца, тъй като против него имало закани. Доколко това е доказуемо и в какво се състоят тези закани, е много противоречиво. Реално против всеки, обвързван по някакъв метод с политиката, в даден миг много хора теглят едни майни, които биха могли да бъдат избрани като закани. Но не всеки получава защита, в противен случай.

Разбира се, той има право да употребява НСО и до 4 години след освобождението му от служба като министър-председател, обаче има право и да се откаже непринудено от нея, както да вземем за пример направиха Ива Митева и Цвета Караянчева, на които също им се поставя по закон. Разни хора, всякакви идеали, както има една приказка.

Катастрофата в Аксаково

Преди броени дни въпросът, касаещ както напредването на политици, които към този момент не са на високи длъжности, а възползващи се от услугите на НСО, както и този, касаещ държанието по пътищата на колите, карани от НСО, още веднъж със страшна мощ увисна в публичното пространство. Причина беше тежката злополука при град Аксаково, при която, по в началото излязла информация, кола на Националната работа за защита, в която се е возил съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, е аварирал. Те са били на път с преимущество, което е отнето от различен автомобил., неспрял на знак СТОП. Тепърва ще се обяснява скоростта, с която са се движили двете коли ", оповестиха още тогава служителите на реда. За страдание, при удара, лидерът на другия автомобил е умрял на място, а брачната половинка му е в болнично заведение с тежки контузии.

Вероятно този случай щеше да потъне в поредицата от тежки произшествия, заливащи ни ежедновно, в случай че не се касаеше за рецидив – не за пръв път има произшествия с коли на НСО, не за пръв път поражда и въпросът за какво някой политик се възползва от услугите на държавната работа за защита, до момента в който си прави предизборната обиколка – какъвто е бил казусът с Петков.

През 2019 година тогавашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева пострада при злополука, при която лек автомобил се удари в кола на НСО край Хитрино. През същата година клип показваше по какъв начин джип с пуснати сигнални лампи провокира заплаха от злополука на Автомагистрала " Тракия ", до момента в който избутва различен автомобил от лявата към дясната лента.През 2022 година доктор и водач от службата бяха ранени при различен случай с кортежа на президента Румен Радев при влизане в Пловдив. При всичките се касаеше за прекалено висока скорост от страна на НСО, както и за несъобразено с пътните условия държание. Обаче, по остарял роден бит, случаите бяха заметени под килима, а причините –  колите на службата могат да се движат без ограничаване на скоростта при специфичен режим на работа, когато има опасност за живота и здравето на охраняваното лице, да мине в насрещното, да предприеме рискови маневри.

Разбира се, следва да се обясни тъкмо какво се е случило на пътя в злополучния ден, само че все още е ясно, че нито животът на Петков е бил заплашен, нито здравето му. Е, очевидно са бързали за избирателен протест във Варна, само че това по никакъв метод не оправдава евентуално надвишената позволена скорост в сектора.

Пътят, на който е станала злополуката

Снимки на въпросното кръстовище дават ясна визия, че се касае за място с стеснен видимост, а преди него има и огромен завой, който понижава видимостта и времето за реакция на колите, излизащи на основния път. Това удостоверяват и хора, които чудесно познават пътя. Според тях, видно и от фрагментите, при излизане от този сектор видимостта на ляво посока Добрич е лимитирана, само че при съблюдаване оптимално допустимата скорост от 50-60 км не е рисково, тъй като има време за евакуиране безвредно. Тук поражда резонният въпрос – с такава скорост ли се е движил автомобилът на НСО. Вероятно реторичен въпрос...

Кръстовището е на към 100 метра преди табелата за обитаемото място, като преди него има огромен завой, който понижава видимостта и времето за реакция на колите. Както стана ясно, жертвата е безупречен професионален водач, живееш на няколкостотин метра от мястото – т.е. чудесно познаваш рисковия сектор. Не някой млад пройдоха, който желае да се изявява като бунтовник, неспазващ значи и пътни условия. Колата има право да излезе от пътя без преимущество, несъмнено, спазвайки всички условия – преди всичко, водачът да се огледа дали някой не се движи по пътя с преимущество. Ето тук е първият проблем – спецификите на пътя и неособено положителната видимост разрешават да се огледаш безвредно, в случай че колите по основния път се движат с ограничаването. Ако някой лети със 100-150 км/ч, би трябвало да хвърляш фасул, с цел да знаеш, че сега на излизането ти на основния път, ще те изсвятка някое камикадзе. 

Още повече, че от всички фотоси и показани досега видеоматериали от местопроизшествието се вижда, че спирачен път на джипа на НСО няма. И даже да приемем, че починалият е лишил преимуществото на НСО, в случай че те са се движили с 50-60км/час, са имали премного време, с цел да отразят лидера на другия автомобил и да понижат най-малко с 20км/ч скоростта, при което ударът е щял да бъде относително лек, а до жертви въобще нямаше да се стигне. Все отново, дано да не забравяме, че ограничаването преди табелата за Аксаково е 60 км, а след нея 50, тъй като се влиза в обитаемо място.

Експертите, очевидците и камерите

Че се касае не за виновност на починалия, а за такава от страна на НСО, приказват всички изнесени досега данни. Днес някои медии разпространиха и фрагментите от видеохранителна камера на автомивката, до която точно се злополуката. На фрагментите, които демонстрират придвижването по пътя, се виждат единствено гумите на преминаващите коли, а джипът на НСО се движи доста по-бързо от останалите коли. Моменти след прелитането на джипа на НСО се чува звуковата сигнализация директно преди удара.



Експерти на Института за пътна сигурност също се произнесоха. Според тях, завоят там въпреки и с на пръвп оглед добра видимост, е толкоз изострен, че „ при придвижването на колите към Варна, първата опция на водачите да видят спряла кола на знака стоп (както и самите лидер да имат директна видимост един към друг) е на към 140 м от кръстовището. Там има буйна растителност, табели и крив път. ”

Те пресмятат и спирачния път, който зависи от скоростта на придвижване, коефициента на сцепление и земното притегляне. Накратко – при два пъти по-голяма скорост, спирачният път е 4 пъти по-голям, а в случай че прибавим и времето за реакция на водача, което е 1-2 сек, излиза наяве, че дистанцията от 130 м може да е задоволително да се спре, в случай че се кара с 60 км/ч, само че при скорост над 90-100км/ч, е невероятно да се реагира. За тях, всички разбори, които досега са направили, както и типа на смачаканите коли, ясно демонстрират, че скоростта на автомобила на НСО е била огромна.

Свидетели на случая също има. Камен Бойчев споделя, че в резултат на жестокия удар цивилната кола е била смазана, а вратата от страната на водача – блокирана. Това пък са думи на различен очевидец –

А малко по-късно, когато индивидът е умрял, само че още е бил в автомобила си, ПР-а на Политическа партия, Найо Тицин, бил в автомобила на НСО, си разреши да качи фотография от произшествието, на която се виждаше дори и част от дрехата на починалия, съгласно някои – част и от лицето му. Качи я, не с цел да го жали, а с цел да се похвали, че на Петков и на него нищо им няма – имали са шанс. Е, след остри реакции, я смъкна, само че цинизма му, написаното и дейностите останаха запомнени.

Да не приказваме за какъв морал можем да приказваме, в случай, че помиташ инцидентен човек, имал нещастието да ти се изпречи на пътя, до момента в който ти обикаляш страната на предизборна акция с автомобил на НСО, гневна скорост и пусната сигнализация.

Кой ще е отговорен?

За страдание, въпросът евентуално е реторичен. Водачът на единия автомобил е умрял, той няма по какъв начин да даде показания, брачната половинка му е в тежко положение, а от страна на служителя на НСО, както и Петков/Тицин, които са били на задната седалка, едва ли се чака да си признаят – нито, че може по тяхно предпочитание скоростта да е била над допустимата, нито, че точно техният водач може да е позволил неточност, несъобразявайки с пътната конюнктура. И както нормално, отговорен ще е починалият – той е господин никой, а и към този момент не може да се отбрани.

А някъде във въздуха остава да виси и въпросът за съучастието. Вече няколко индивида, в това число и адвокати, намекнаха, че в доста страни има закони, които санкционират даже пасажерите, в случай че са подбуждали водача да кара пийнал или бързо (т.нар. Encouraging Speeding ). Според тях, изцяло е допустимо Петков и Тицин да са съучастници в тежкото ПТП, в случай че водачът се е движил с несъобразена скорост, само че те не са реагирили или обраното – в случай че шофьроът се е движил съгласно пътната конюнктура и рестриктивните мерки, само че те – по-вероятно Петков, са споделили, че доста бързат и да форсира.

Kaк да разясняваме и преобладаващата част то родните медии, близки до Политическа партия, които побързаха да обвинят починалия, че не е спазил преимуществото, при положедние, че всички изнесени досега данни, в това число и мнения от специалисти, приказват, че и да е желал, не е имало по какъв начин да планува или да види, че към него лети автомобил с над 100км/час.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР