Ако не можете си вършите работата, освободете това място, за

...
Ако не можете си вършите работата, освободете това място, за
Коментари Харесай

Карадайъ към Минчев: Ако не можете да си вършите работата, подайте оставка! Подвеждате гражданите!

Ако не можете си вършите работата, освободете това място, с цел да го заеме човек, който може да извършва функционалностите и отговорностите на ръководител на Народното събрание. С тези думи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се обърна към ръководителя на Народно събрание Никола Минчев при започване на днешното пленарно съвещание.

Повод бе следващият ден, в който няма отговор от вътрешния министър Бойко Рашков на питането на Карадайъ за полицейския произвол и милиционерщината по време на изборите през юли и ноември предходната година. В него водачът на Движение за права и свободи желае документи за всички над 20 000 случая, декларирани от Бойко Рашков по медиите, за полицейски произвол, тормоз над български жители, преса и напън над претенденти за народни представители, локална власт, администрация - секционни изборни комисии и така нататък

Карадайъ напомни член 90, ал.1 от Конституцията на Република България, съгласно който народните представители имат право на въпроси и питания до Министерския съвет или до обособени министри, които са длъжни да отговорят.

Г-н ръководител, Правилникът за организацията и активността на Народното събрание бе изменен и в него към този момент има текст, че тези министри и длъжностни лица, които не извършват това, подлежат на юридически наказания, напомни Карадайъ.

На 15 декември съм задал въпрос към министър Бойко Рашков. До през днешния ден не съм получил желаните документи според член 111, чл.138 от правилника. Току що погледнах в уеб страницата на Народното събрание на статуса на заложения от мен въпрос стои, че е отговорено. Влязох в отговора - няма подобен, съобщи Карадайъ. И добави: „ Като казвате, че ми е отговорено, очевидно става въпрос за преписка сред вас и министър Рашков.”

Съгласно чл.92, ал.1 и ал.5 от правилника на Народното събрание питанията и въпросите към министрите минават през вас, с цел да може Вие като ръководител на Народното събрание да следите дали министър-председателя, Министерския съвет и обособените министри съблюдават Конституцията на Република България, напомни още Карадайъ. И прикани Минчев да изисква отговор на поставения въпрос.

Никола Минчев настоя, че отговор на въпроса е възложен. Щом това писание съгласно Вас е отговор на моя въпрос, значи от тук нататък ще би трябвало да влезем в процедурата за оставка на ръководителя на Народното събрание, безапелационен бе Мустафа Карадайъ

Поисканите документи съдържат ли се в това писание? Тъй като не се съдържат, значи отговор няма, господин ръководител. Нарушавате чл.90, ал.5, като казвате, че съм получил отговор и не оправяте уеб страницата на Народното събрание. Лъжете и министъра, който може да си мисли, че изпратил отговор до вас. Но, не - отговор на моя въпрос няма. Подвеждате и лъжете и министър-председателя, който си мисли, че министрите му извършват отговорностите си по Конституция. Подвеждате и лъжете народните представители, които си мислят, че министрите дават отговор на въпросите на народните представители. Подвеждате и лъжете и българските жители, съобщи Мустафа Карадайъ. И добави: „ Г-н ръководител, Вие ставате съизвършител в нарушаването на Конституцията и правилника на Народното събрание.”

Към възраженията на Карадайъ във връзка с парламентарния надзор се причислиха и депутати от ГЕРБ-СДС. Николина Ангелкова уточни, че за следващ път се връщат нейни въпроси и питания, отправени към министър-председателя. Тя уточни, че два пъти се връщат нейни питания какви ограничения подхваща Министерският съвет за бранш туризъм в тази рецесия.

Колегата ѝ Иван Тотев се оплака, че е задал въпрос към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, който също не е позволен. Въпросът бил по отношение на негово изявление, в което споделя, че държавното управление изследва опциите за основаване на механизъм за криптоплащания.

" Ако господин Карадайъ инициира такова искане за оставка, аз ще гласоподавам " за ", разяснява Тотев.

В отговор Никола Минчев сподели, че ще прегледа алинея 5 на член 92 от правилника и означи, че министър председателят беше в Народното събрание в сряда и през днешния ден е тук още веднъж.

Искрен Митев от " Продължаваме Промяната " прикани Минчев да не разрешава " да го хулят от тази естрада ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР