Ако не бях осъществил трансфера, нямаше как да надградя нивото,

...
Ако не бях осъществил трансфера, нямаше как да надградя нивото,
Коментари Харесай

Николай Колев: На европейска сцена желанието за победа е още по-силно

Ако не бях осъществил прехвърлянето, нямаше по какъв начин да надградя равнището, което доближих в България, безапелационен е центърът

Националът Николай Колев и отборът на Нарбон Волей се класираха на 1/8-финали на втория по мощ европейски шампионат - Купата на ЦЕВ. 

Воденият от Гийермо Фаласка тим в профил сънародниците си от Араго де Сет в 1/16-финалите на конкуренцията с 3:0 и 3:1 гейма, а в идващия стадий среща полския СКРА Белхатов.
 Николай Колев и Нарбон на 1/8-финали за Купата на CEV Николай Колев и Нарбон на 1/8-финали за Купата на CEV
В шампионата Колев и съотборниците му се показват устойчиво, като имат пет победи в актива си. Родният център записа и персонално достижение, оглавявайки класацията на блокировачите в елита.

Какви са страстите след триумфите в Европа, може ли отборът му да завоюва трофей и този сезон, за какво се стигна до разлъка с Нефтохимик 2010 (Бургас), защо мечтае, и още - разберете в идващите редове от специфичното изявление за BGvolleyball.com:

Нарбон се класира на 1/8-финали за Купата на ЦЕВ, като и в двете срещи имаше основна роля за триумфа. Как се чувстваш?

Радвам се, че успяхме да продължим напред, само че занапред ще предстоят още по-тежки дуели от този формат.

Месеци по-рано тимът победи в Купата на кандидатите, в този момент задоволително боеспособен ли е да се пребори за трофея?

Да, това е доста сериозен триумф на този тим. Да я спечелим ще е мъчно с наличието на толкоз класни тимове, само че ние ще се борим да покажем най-хубавото от себе си.



Малко повече от месец след старта на сезона във Франция оглавяваш класацията на блокировачите в елита. Каква е формулата да се наложиш измежду водещите играчи?

Формула не мисля, че има. Като цяло даже не съм толкоз удовлетворен от показаното, само че се веселя, че дава търсените резултати. Ако има такава, то тя ще е здрава работа и неизменност.

Играл си в Европа и с Нефтохимик, само че това е първият ти трансфер на открито. Усещаш ли тези дуели по-специални?

Определено имат по-различен заряд този тип мачове против едни от най-хубавите тимове в Европа, желанието за победа е още по-силно.



А мачовете в шампионата?

Определено възприятието е друго от това в българския шампионат. Тук можеш да загубиш от всеки и всеки мач би трябвало да си на 100% до последната точка, с цел да успееш да победиш.

Ставайки въпрос за прехвърлянето - кой беше основният фактор, който те накара да смениш посоката?

Аз бях решил, че след втората година в Бургас ще диря развиване на кариерата ми в чужбина. Нивото, което доближих в България нямаше по какъв начин да го надградя повече, в случай че не бях направил тази крачка.



Имаше тригодишен контракт с Нефтохимик, стана вицешампион два пъти - за какво се разделихте?

Беше решение, което мисля, че пристигна в верния миг в моята кариера. Ако бях останал още една година в България, по-късно щеше да бъде още по-трудно да продължа в чужбина.

Това ли бе най-хубавата оферта?

След два месеца и половина, прекарани тук - несъмнено. В началото имах много въпросителни - въпреки всичко беше първи трансфер в чужбина, само че всичко ми се обясни още с идването ми и останах доста удовлетворен от цялостната организация на тима тук.



Преди прехвърлянето какво знаеше за тима и шампионата?

Определено не бях изключително осведомен нито с шампионата нито с тима, само че откакто разпитах малко, всички ми го предложиха самоуверено и не скърбя за избора, който направих.

В едно изявление преди време показа, че би желал някой ден да играеш в Италия или Русия - още ли е на дневен ред тази фантазия?

Със сигурност още съм на същото мнение -  бих присъединил и шампионата на Полша. Ако имам опция, сигурно, бих траял кариерата си на някое от тези места.

Същото притеснително момче от времето в Черно море ли е Николай Колев в този момент?

Аз съм същият. Определено с изиграните мачове и насъбраният опит придобиваш други характерности, само че не преставам да се боря много постоянно със себе си да се усещам спокоен и положителен на игрището.



След насъбрания опит и в националния тим по какъв начин гледаш на тогавашните съпоставения с Виктор Йосифов?

Все още по същия метод не мисля, че с триумфите които е постигнал Виктор мога да се сравня с нещо по него. Определено той е един от най-хубавите центрове, които сме имали. Приликите, които аз намирам са, че играем на един и същи пост и сме играли в Черно море.

Наскоро с Нарбон се изправи против някогашния селекционер Силвано Пранди, а по-късно и против Николай Къртев - имаха ли по-особен заряд тези мачове?

Определено - това беше първата ми среща със Силвано Пранди след раздялата му с националния тим и като мой някогашен треньор желаех да покажа най-хубавото от себе си против неговия тим. А против тима на Къртев играхме и няколко контроли преди този момент. Беше друго в тази толкоз непозната среда да играеш против някого, който познаваш, несъмнено по-приятното е след и преди мачовете, когато може да си поговориш с човек, който е в същото състояние като теб.



Преди волейбола си упражнявал водна топка, на какво те научи спортът като цяло? Има ли нещо от това време, което ти оказва помощ в сегашното?

Спортът ме научи, че не би трябвало да правиш това, което искаш, а това, което би трябвало, с цел да постигнеш нещата, които искаш. Това са неща, които хората чуват непрекъснато, само че с цел да го схванеш, би трябвало да си го изпитал върху себе си.

За какво мечтаеш в този момент?

Ще изтъквам една моя обичана мисъл: Мечтая да съм това, което бях, когато мечтаех да бъда това, което съм.

Как се чувстваш във Франция, кое най-вече ти харесва от живота там?

Чувствам се супер. Градът и тимът доста ми харесват. Може би нещото, което най-вече ми харесва, е културата на хората и това, че много се разграничава от нашата.

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Шампионската лига за мъже и дами и Световното клубно състезание за дами, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР