Ако напишете думата русенско в полето за търсене на google,

...
Ако напишете думата русенско в полето за търсене на google,
Коментари Харесай

Тихият бял Дунав в чашата

Ако напишете думата " русенско " в полето за търсене на google, ще получите най-много подсказки за именитото " русенско варено ", само че нито една такава за " русенско вино ". Дионисиевата напитка не е измежду разпознаваемите емблеми на района на Русе и Силистра, макар че и той, сходно на доста други в България, има антични и мощни обичаи във винопроизводството. В последните десетилетия обаче вложенията във винарството в най-северните елементи на страната са доста по-малко от тези в южните.

И за това можем единствено да съжаляваме, тъй като с изключение на пшеница и царевица към Дунав по плодородните черноземи и сиви горски почви се отглеждат и лозя, чието сортово многообразие е удивително - от типично българските, само че позабравени гъмза и памид, през класическите каберне совиньон и мерло до ароматните траминер, мускат отонел, ризлинг, совиньон блан, шардоне, ркацители, алиготе. Червените виновност от по-хладния северен климат всекидневно са по-леки и плодови, в това число се отличават с по-ниски равнища на алкохол. А белите, за развъждането на които регионът има извънредно подобаващи тероари, са освежаващи и ароматни - все качества, които сега високо се ценят от модерните винени консуматори.

Така че появяването на нови винени вложения в района евентуално е по-скоро въпрос на време, още повече че климатичните промени вършат северните ширини все по-привлекателни за винопроизводството. Засега няколко положителни мазета поддържат винения имидж на района и загатват за капацитета му.
Краят на колоса
Дълги години доайенът на района бе " Винпром Русе ". Предприятието с потенциал от 40 млн. л годишно е основано още през 1948 година като част от държавния спиртен монопол. Винзаводът дълги години бе един от най-големите български производители и експортьори - главно на непретенциозни виновност за Русия, прибалтийските републики и Чехия. От 2003 г той имаше и съветски притежатели.
Реклама
В последните години обаче и пазарите на някогашния соцблок, които одобряваха с ненаситност посредствените и старомодни, само че пък евтини виновност на българските винзаводи, започнаха да се ориентират към по-модерна и качествена продукция. Така русенският колос се сви до малко дружество, което създава главно спиртни питиета и натрупа загуби и задължения. От тази година заводът има нов притежател - варненският предприемач Николай Чолаков, само че бъдещето му надали е розово.

Все отново " Винпром Русе " има своя принос за образуването на новото винено лице на района, защото негови някогашни фрагменти намират място в по-модерните мазета, основани тук в последните петнадесетина години.
Новото лице на русенското вино
Първото десетилетие на новия век бе време на ускорени вложения и възобновление на винопроизводството в България. Усилията на притежатели и енолози обаче бяха ориентирани главно към изработката на положителни червени виновност, които се смятаха за качественото лице на българското вино. На фона на тази алена винена надмощие бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и виненият експерт Цанко Станчев сътвориха една от първите съвременни " бели " мазета - " Левент " в Русе. Винарната е относително дребна - годишното произвеждане е към 100 000 бутилки. Тя не има лични лозя, само че изкупува грозде от производители в района и работи с типичните за Дунавската низина сортове траминер, совиньон блан, шардоне, ризлинг, врачански мискет. " Левент " залага на бутикови серии (от 2000 до 15 000 бутилки), най-вече бели виновност, които като стилистика са свежи, чисти, ароматни, ненатоварени с дъб. Червените виновност на избата обаче са по-мощни и сложни, като гроздето за тях идва от Южна България.

Интересна е и нейната " щабквартира " - избата се обитава в крепостта " Левент Табия " в града. Фортът е издигнат при започване на XIX век като част от отбранителната система на Османската империя и действа като военно оборудване до 60-те години на ХХ век, когато е трансфорат в ресторант със седем зали. Те пресъздавали атмосферата и ситуацията на европейските столици на всички крайдунавски страни. През 90-те години запустява, само че се възражда през 2005 година, когато там се настанява избата.
Реклама
Сега комплексът работи най-вече за мероприятия, само че разполага и с дегустационна зала, където могат да се пробват виновността на избата. Те самите отлежават при непрекъсната температура, която обезпечават дебелите до 2.30 метра старинни каменни зидове.
Наследство от седем генерации
Една от по-новите и огромни винени вложения в района се намира в русенското село Мечка - маза " Седем генерации ". Бутиковата винарна е основана през 2010 година от Любен Рабчев - процъфтяващ българин, емигрирал в Съединени американски щати в далечната 1968 година, където основава сполучлив бизнес. Почти половин век по-късно той взема решение да сътвори винарски комплекс в България и по този начин да възроди фамилната традиция. Любен Рабчев е правоприемник на винарска фамилия, чието начало слага неговият прапрадядо Илия Рабчев. През 1878 година той напуща родното си село Бяла църква и отпътува за Франция, с цел да учи винопроизводство. Четири години по-късно се завръща и основава маза " Рабчев ", която се трансформира в най-големия производител на вино в региона.

Над век по-късно Любен Рабчев намира уместно място на брега на Дунав и отваря бутикова маза с хотелска част и ресторант. Тя има 20 ха лозови масиви, само че залага главно на червени интернационалните сортове - каберне совиньон, каберне фран, мерло и пино ноар. Сериите са в по-високия сегмент и са лимитирани до 2-3 хиляди бутилки. Seven Generations вършат и бели виновност от мускат отонел, совиньон блан, шардоне, както и розе, само че несъмнено впечатляват най-много с алените, в които проличава стремежът да се извлече максимумът от това, което природата дава - натурални виновност, запазили оптимално естествените си потребни съставки. Хотелският комплекс към избата пък я прави идеална база за дегустации, винен туризъм и релакс - той има и СПА зона, открит басейн с лятна градина и барбекю, ресторант, зала за събития и е заобиколен с лозя.
Още вино и туризъм
Но " Седем генерации " не е единствената в района с положителни условия за винен туризъм. На 30-ина километра западно от Силистра, в село Добротица, се намира фамилната маза на Тодор Опрев, която той отваря през 2006 година като натурален свършек на една от дейностите му - лозарството. " Опрев " имат лични лозя с типичните за дунавския район траминер, шардоне, също каберне совиньон, само че и с неповторимите за България сортове - червен мискет и съвсем забравения евмолпия (кръстоска сред мерло и мавруд, именуван още тракийски мавруд). Всъщност избата е една от доста дребното, които вършат виновност с този забавен вид. Но отличителни за нея са свежите бели едносортови виновност с положително съответствие качество/цена, които основава основният технолог на избата Стелиян Русков - с насъбран опит във " Винпром Русе ". Те са под марката Via Seletika - по името на остаряла римска провинция, която се простирала по тези земи и която съгласно легендите се е славела с положителните си виновност.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Енергетика 3 Инвестиции 1 Инвестиции 2 Енергетика 3 Гласът на Капитал 1 Данъци и обезпечаване 2 Енергетика 3 Гласът на Капитал Реклама
Винените туристи могат да отседнат в къщата за посетители " Добротица " към избата. Тя има девет стаи и ресторант, а в покрайнината има и задоволително забележителности, а измежду най-красивите от тях са поляните с диви божури до селото, които цъфтят единствено през май.

Изба " Нисово " също е забавна спирка за винените туристи и освен за тях - тя е честа отбивка и за приключенци и гости на живописния естествен парк " Русенски Лом ", в границите на който се намира и с. Нисово. Тук паралелно с красивата природа, спокойствието и забавни близки места като Ивановските скални църкви или средновековния град Червен се намира и фамилната маза на Димчо Райнов, някогашен шеф във " Винпром Русе ", и неговите синове. Те са притежатели на 150 ха лозя със совиньон блан, шардоне, мерло, каберне совиньон и каберне фран, които продават под комерсиалните марки Rainoff, Horse Valley, Rigid Elm и " Нисово ". Вината на " Нисово " са добре познати в района - те са както сортови, по този начин и купажни и несъмнено се отличават с темперамент и личен жанр.
Вината на Североизтока притеглят интереса със прохлада, непридирчивост (в хубавия смисъл) и положително качество. Фотограф: Надежда Чипева И нещо старо-ново
В дребния крайдунавски град Тутракан - неочакван прелестно със своята хилядолетна история, съхранени обичаи и дух, се намира " Младенова маза ". Тя е основана през 2000 година от Младен Михайлов, който развива лозарството като главно занятие на семейството, а през днешния ден бизнеса ръководят двамата му синове Георги и Стефан. Семейството обработва солидна повърхност - 110 ха, покрай Дунав със сортовете тамянка, димят, шардоне, мускат отонел, траминер, совиньон блан, ризлинг и вионие, а също и малко каберне совиньон и мерло.

Макар избата да съществува от дълго време и да има сериозен потенциал от 1.4 млн. л, до неотдавна тя не бе позната отвън района. Това е на път да се промени, като в последните две години екипът развива виновност с по-модерна визия и стилистика под марката Boblet - тамянка, ркацители, димят и траминер. Гости на място са добре пристигнали, като избата предлага дегустации и тур по пътя на виното и прелестна панорама към Дунав и румънския бряг.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Всъщност тероарът към Тутракан, както и на целия регион Русе - Силистра, е извънредно подобаващ за белите ароматни сортове, а младите, свежи, ненатоварени и незадължаващи виновност от тях несъмнено могат да му дадат лице и известност.
Розовите пеликани от СилистраВ силистренското село Кайнарджа се намира маза със същото име, която е забележителна с това, че прави алено, розе и бяло вино от еднакъв вид - каберне совиньон, който идва от остарели лични лозя. Въпреки този забавен факт избата е дребна, районна и не попада в полезрението на ценителите. Нещата се трансформират с новото потомство - братята Боян и Марио Боеви, синове на агронома и технолог на " Кайнарджа " Божидар Боев. Преди няколко години те вземат решение, че желаят да създадат виновност с нов жанр, визия и имидж. Така се ражда " крафт " серията Pink Pelikan, въодушевена от резервата " Сребърна ". В началото тя включва едносортови виновност от тамянка, ркацители, гевюрцтраминер, глера - сортът, от който се прави италианското пенливо просеко. Последните реколти 2020 към този момент включват и ризлинг, совиньон блан, каберне совиньон и забавни комбинации като тамянка и италиански ризлинг, тамянка и червен мискет, гъмза и каберне фран. Младият самоуверен план употребява грозде от производители в района и си няма лична маза, само че виновността им намират място в профилираните магазини, в заведения за хранене в София и други градове. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР