Ако минавате през Тъкачница Багреница на ул. Братя Миладинови в

...
Ако минавате през Тъкачница Багреница на ул. Братя Миладинови в
Коментари Харесай

Място: "Тъкачница Багреница"

Ако минавате през " Тъкачница Багреница " на ул. " Братя Миладинови " в София, има огромен късмет да заварите Ирена Бучкова да тъче на някой от становете си. Според нея занаятът самичък си избира хората и ги учи на самообладание. Определя процеса на тъкане като нейната " медитация и магия ": " Във всяка рогозка има част от мен. Чергите за мен са живи. Когато седна на стана, аз се съединявам с него и с нишката в едно. Започва да тече друга сила ", споделя Бучкова.
Фотограф: Цветелина Белутова
Ирена подрежда цветовете по нюх, като обичаната й техника е килимената, на чийто принцип се вършат чипровските килими. При нея се плете на ръка, без потребление на така наречен совалка - дървен апарат, посредством който преждата (вътъкът) се прекарва сред нишките на тъканта. Използва също отбирена техника (от " отбира " - бел. ред.), постоянно работи със смесени техники. Разликата в техниките е в метода на потребление на педалите на стана. Една от най-основните техники, която учат начинаещите, е литотехниката (гладко тъкане), при която се натискат поредно два пъти ляв и два пъти десен педал.

Становете, на които тъче, са направени по достоверен способ от млад занаятчия от Врачанско село - Тодор Цолов. Към станове като неговите има много интерес, а в някои случаи е допустимо да се чака близо година за изработването им. Становете се разграничават по своята широчина, като най-често хората са тъкали вкъщи си на водоравен стан - на подобен тъче и Ирена своите черги и килими.
Фотограф: Цветелина Белутова
Освен подготвени модели в " Багреница " се създават и черги по поръчка, като се дава опция на клиента да взе участие в креативната част по основаването на чергата - избора на цветове, размери и други персонални желания. Тук се оферират и по-малки пана, както и плетени раници, шалове и разнообразни типове вълна, а в скоро време и престилки за носии.
Реклама
За запалянковците има и уроци по тъкане на стан. Цената за еднократен урок е 8 лева на час, а при дълготрайно образование - 5 лева на час.
Фотограф: Цветелина Белутова
Материалите, с които се работи в тъкачницата, са български, от Габрово, и 100% естествени - вълна и памук, а самите прежди се багрят от учителя по тъкачество на Ирена.

Широчината на чергите е до метър, за дължината няма ограничаване. Схемата и дизайнът на знаците, шевиците и цветовете, както и изчисляването на структурата нормално лишават ден-два благодарение на компютърна стратегия. След като планът е подготвен, самата направа на чергите лишава друго време според от подготовката на материалите, композицията и сложността за осъществяване на поръчките, само че не по-малко от две седмици. За раници и по-малки пана периодите са доста по-кратки.

Цените на чергите се дефинират на кв.м и според от сложността на техниката на разработване - рогозка, направена в килимена техника, е да вземем за пример до 180 лева.; отбирена техника - до 170 лева.; други техники - 140 лева Предлагат се и по-малки черги на цени 70 - 90 лева, а чантите и раниците са с цени сред 15 и 90 лева, като раниците са в композиция с естествена кожа или дънков материал.
Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Ирена предлага на своите клиенти и нещо доста забавно - тъкане с астрология или съчетаване на българските обичайни знаци с силите посредством цветовете. За да се дефинират цветовете, на първо време Ирена изготвя персонална натална карта. Чрез астрологията в тъкането Ирена се пробва да внесе естетика в домовете на клиентите си. Случвало й се е да я помолят да създаде и рогозка с наричане за деца. Споделя, че за самата нея този вид поръчки са доста персонално преживяване.

ул. " Братя Миладинови " 25

вторник - събота 10-18 ч.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Места
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР