Ако извършите престъпление в дадена държава, срещу вас ще бъде

...
Ако извършите престъпление в дадена държава, срещу вас ще бъде
Коментари Харесай

Има ли закони на Луната?

Ако извършите закононарушение в дадена страна, против вас ще бъде заведено дело. Но какво се случва при териториите, които не принадлежат на никоя страна?

Ако акостирате с транспортен съд на пристанището в Маями, подлежите на законодателството на Съединени американски щати, само че няколко километра във вътрешността в океана нещата се трансформират. Законите, които важат на даден транспортен съд, нормално се припокриват с тези на страната, в която е регистриран.

На доктрина, в случай че се откажете от поданството си, построите транспортен съд и отплавате в намерено море, вие сте корсар. Но това несъмнено не значи, че може да вършиме каквото поискате. Даже противоположното, по този метод може да станете жертва на приумиците на всеки, който ви срещне. Ако бъдете погубен на кораба ви, килърът няма да бъде съден, защото на вашия транспортен съд не действа публично законодателство.

Излиза по този начин, че се постанова законите да бъдат приспособени към непрекъснатото придвижване на технологиите. Космическите закони са много сензитивна тематика, защото Споразумението за открия космос от 1967 година не покрива благоприятни условия като рандеман на потребни изкопаеми от метеорити, или колонозиране на други планети и луни. Нещата още повече се нажежиха, откакто американския конгрес вкара любопитен закон, който разрешава на американските жители да добиват всевъзможни запаси от Луната, метеорити или каквито и да било небесни тела.

Имайки поради това, може да си помислите, че осъществяването на законови нарушавания на Луната или другаде в космоса би останало безнаказано. Но това не е правилно. В този случай се ползва принцип, наименуван „ екстратериториална пълномощия “ – даден човек би следвало да се подчинява на законите на страната, на която е жител в моменти, в които не се намира на територията на никоя друга страна (ничия земя).

Това би означавало, че следвайки нашето законодателство, човек, навършил 18 години, ще има право да употребява алкохол на Луната. Но в случай че този човек е да вземем за пример американец, той няма да има това право. На борда на галактически транспортен съд или МКС важи тъкмо този принцип – все човек е задължен да съблюдава законите на страната, на която е жител.

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР