Ако искате да боядисате яйцата, както са го правили нашите

...
Ако искате да боядисате яйцата, както са го правили нашите
Коментари Харесай

Тайните на баба: Как да боядисаме яйца по естествен начин

Ако желаете да боядисате яйцата, както са го правили нашите баби, когато не е имало багра в пликче, би трябвало да изберете верните артикули от природа та.

В съда, където варите яйцата за Великден прибавете сол, оцет и подобаващи зеленчуци и билки според от цвета, който желаете да получите. Имайте поради, че колкото по-дълго оставите яйцата в приготвената течност, толкоз по-интензивен цвят ще получат.

За кафяв цвят на великден ските яйца в съда, където ще се варят, прибавете люспи лук, за оранжев цвят - настърган морков, за светложълт цвят - лайка, за лилаво и бордо - цвекло, а за алено - кора от върба.

За жълт цвят на яйцата

Подправката куркума и морков ще боядисат яйцата в жълто. Интензитетът на цвета се усилва с едновременното потребление на двете. Смесете 3 супени лъжици куркума на прахуляк и 3 супени лъжици настърган морков. Варете 30 минути и оставете да изстине, след което прецедете сместа. В охладената течност сложете горещите яйца и оставете да поемат цвета, към 30 минути до 1 час. Вместо фалшификация куркума може да използваме и шафран. Шафранът и настъргания морков оставяме да престоят 4 часа, а по-късно ги варим половин час, написа Е - Здраве и просвета.

За боядисване на червени яйца с цвекло

Смесваме 3 чаши сок от цвекло и 1 литър вода, по-късно прибавяме и 1 супена лъжица бял оцет. В квалифицираната течност, на спокоен огън варим яйцата към 15 минути и оставяме да изстинат в нея. Какъв ще бъде интензитът на аления цвят на яйцето, зависи от това какъв брой време яйцето ще престои потопено в течността. Яйцата оставяме в течността най-малко 30 минути, а в случай че желаеме мрачно червен цвят оставяме и до един час.

Боядисване на яйцата в охра или червено-кафяв цвят

Необходими са ни 2-3 шепи люспи от лук на 1 литър вода. При боядисване с люспи от лук, може да реализираме разнообразни нюанси на цветовете. Ако оставим яйцата след варене в съда с люспите от лук да престоят малко време в охладената течност, те ще получат златисто жълт цвят. Ако пък яйцата останат дълго време в течността, ще получим червено-кафяв цвят. При боядисване на яйца с люспи от лук, постоянно се получават дребни шарки с форма на разнообразни листа или цветя.

Боядисване на яйцата с боровинки

Сварете съсредоточен чай от боровинки. В него 15 минути на спокоен огън варете яйцата. Оставете ги известно време в течността. Времето на престояване зависи от стремежи цвят.

Водка: Перфектна за основаване на неповторими великденски

Виолетов цвят на яйцата с вино

Използваме сок от малини или алено вино (домашно), с цел да получим лилаво-червен цвят. Варим яйцата в течността 15 минути и оставяме да изстинат в съда. При потребление на вино на повърхността на яйцето се оформят дребни кристалчета.

Сини яйца

Настъргваме алено зеле на ситно и заливаме с вода, колкото е належащо за покриване, варим 30 минути. След това оставяме да престои 1 ден и прецеждаме. В охладената течност оставяме авансово сварените яйца да престоят 30 минути. Течността за боядисване има мрачно червен цвят, само че яйцата се боядисват в синьо.

Оранжев цвят

Получава се с червен пипер - само че внимавайте - оставете яйцата единствено 10 минути и извадете.

Зелен цвят на яйцата със спанак или коприва

Спанакът се накълцва и се залива с толкоз вода, колкото е належащо изцяло да се покрие. Оставете да престои 4 часа, по-късно варете 30 минути и оставете да изстине.

В охладената течност за боядисване се потапят яйцата, оставете 30 минути. Вместо спанак може да използваме и коприва.

Кафяво-зелен цвят на яйцата с мента

30-50 g ментов чай се смесва с 1 литър вода, 2 супени лъжици оцет и се вари 30 минути. Можем да прибавим и по някой лист от орех. Така получената течност за боядисване оставяме да се охлади и в нея се боядисват яйцата. Времето на боядисване зависи от стремежи цвят. Колкото по-дълго стоят яйцата в течността, толкоз по-тъмен цвят получаваме.

Създаване на каменни (мраморни) яйца

Ще получите яйца, ще наподобяват като каменни, в случай че преди боядисване ги увиете в марля. Така увити, поставете яйцата в купа със наследник цвят. След като се оцветят, махнете марлята и ще получите яйца с разнообразни шарки от ярко до тъмно-синьо.

Боядисване на великденски яйца с листа от цветя или подправки

Любимото боядисване на баба ми е тъкмо боядисването благодарение на листа от цветя. Изберете листа и цветя от природа та, да вземем за пример листа от здравец, магданоз или копър, които ще дадат красива шарка и поставете върху яйцето. Внимавайте да не е огънато листото, по-късно върху яйцето поставете найлонов чорап, които завържете плътно с възел (късите дамски чорапи са чудесно решение - евтини и лесни за рязане).

Така готови, потопете яйцата в боята. Варете ги по общоприетата процедура, а когато са подготвени, извадете ги от тенджерата и оставете леко да се отцедят. След това отрежете възела с ножица и деликатно извадете листото. Накрая намажете с олио, с цел да получат искра.

Боядисване с ластичета или восък

Интересна шарка получават яйцата, които преди да ги потопите в боята сте ги вързали с кухненски ластичета в разнообразни направления. След оцветяването, отстранете ластичетата. Подобен резултат се получава и благодарение на восък. С помощта на загрят нож нанесете восък върху яйцата в разнообразни форми. Мястото, където е бил восъкът или ластичетата остава неоцветено.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР