Ако искате да бъдете добри футуристи, трябва да нарушите някои

...
Ако искате да бъдете добри футуристи, трябва да нарушите някои
Коментари Харесай

Digitalk 2023: Изкуствен интелект, но не само

" Ако желаете да бъдете положителни футуристи, би трябвало да нарушите някои правила. Бъдещето е като бразилската стопанска система - постоянно цялостно с капацитет. Поне не направих тази смешка с българската стопанска система. " С тези думи Андрю Кийн - бизнесмен, създател и водещ, откри тазгодишното издание на софтуерната конференция Digitalk. В над 20-минутната си лекция Кийн съобщи на публиката философията си, която самичък назова " радостен песимизъм ". " Тази година бъдещето беше преоткрито в Калифорния. От изкуствения разсъдък, от Chat-GPT 3, 4, 5, 6, 7, с финансовата мощност на Microsoft и Гугъл ", след което направи догатката, че технологията ще утежни в допълнение публичните проблеми по света.

" Ако желаете да бъдете положителни футуристи, би трябвало да нарушите някои правила. Бъдещето е като бразилската стопанска система - постоянно цялостно с капацитет. Поне не направих тази смешка с българската стопанска система. " С тези думи Андрю Кийн - бизнесмен, създател и водещ, откри тазгодишното издание на софтуерната конференция Digitalk. В над 20-минутната си лекция Кийн съобщи на публиката философията си, която самичък назова " радостен песимизъм ".

" Тази година бъдещето беше преоткрито в Калифорния. От изкуствения разсъдък, от Chat-GPT 3, 4, 5, 6, 7, с финансовата мощност на Microsoft и Гугъл ", след което направи догатката, че технологията ще утежни в допълнение публичните проблеми по света.

" Обичам да съпоставям бизнесмените от Силициевата котловина със Съветския съюз - те имат този месиански дух, убеждението, че всичко, което вършат, е положително. Същевременно съвсем всичко, което излиза от Силициевата котловина, е по-скоро неприятно. Сигурно все някой е написал книга, която съпоставя Йосиф Сталин и Илън Мъск. Идеализмът на първите две десетилетия на XXI век роди стопанска система, в която няколко компании печелят всичко - Фейсбук, Гугъл, Uber. Те трябваше да ни създадат щастливи, само че в действителност ни пристрастиха към продуктите си ", сподели още Кийн.
Андрю Кийн откри конференцията Фотограф: Надежда Чипева
Неговите думи зададоха тона за останалите участници в конференцията, които бяха доста по-оптимистично настроени и постоянно отговаряха задочно на тезите от началото на събитието.
Реклама AI и други истории
Изкуственият разсъдък (AI) несъмнено бе най-голямата тематика на Digitalk, както и най-често споменаваното фразеология. Различните представители обаче поставяха фокус и върху други тематики.

Федерико Менна, изпълнителен шеф на европейския институт EIT Digital, разяснява от сцената, че най-голямото му предпочитание е Европа да се трансформира в същински обединен пазар. " Европа ще навакса изоставането от Съединени американски щати и Китай. Ключовият пазар е тук, домашният пазар на Европа. Никой в Съединени американски щати не споделя " пазарът ми е Калифорния ", по тази причина аз бленувам за деня, в който европейските бизнесмени ще споделят, че техният пазар е домашният им европейски ", разяснява Менна. Той направи и задявка с Кийн и името на книгата му How to fix the future: " Искам да образувам бъдещето, не да го коригирам. "

След него на сцената се качи Христо Борисов, съосновател и изпълнителен шеф на първия български еднорог Payhawk. По отношение на горещата тематика с AI той разяснява, че софтуерният бранш към този момент е прекосявал през сходни етапи на бърза смяна, като даде за образец блокчейн технологията, върху която се базират криптовалутите. Той добави, че Payhawk продължава да гледа благоприятни условия за спомагателни вложения, откакто предходната година компанията му набра 220 млн. $ при оценка от 1 милиарда $.
Съоснователят на Payhawk Христо Борисов бе интервюиран на сцена от Филип Генов от F27 Фотограф: Надежда Чипева
След него онлайн се включи Даниел Висевич, сътрудник във фонда World Fund, който влага в зелени стартъпи. " Трябва да преструктурираме целия рисков капитал, с цел да създадем регенериращ се свят. Открито ви отправям към климатичните технологии. Предприемачите и рисковите вложители би трябвало да схванат, че живеем в свят на декарбонизация. Компаниите, които схващат това, ще бъдат най-високо оценените в бъдеще. Европа има най-големия брой климатични стартъпи, повече от Съединени американски щати. По-добри сме в енергийните компании, по-добри сме в фирмите за акумулатори ", сподели Висевич.
Реклама
С " географска " тенденция бе и присъединяване на Виктор Францес, съосновател на Excitel - учредения от българи снабдител на интернет, който покрива съвсем 1 млн. семейства в Индия. Той описа историята по какъв начин предходния му бизнес " Орбител " е довел до основаването на Excitel, както и даде рекомендация на по-младите бизнесмени в публиката да не гледат единствено на Запад, само че и към източните пазари, които са по-населени, по-слабо развити и постоянно по-интересни.
Докъде ще стигнеAI
" Няма потребност да употребяваме пробата на Тюринг за изкуствения разсъдък. Ако е потребен - супер, в случай че не - не ни би трябвало. Това е пробата ", сподели от сцената Петър Цанков, съосновател на компанията LatticeFlow, която диагностицира и поправя AI модели. Цанков добави, че не споделя страховете на хората по отношение на технологията. " Всяка технология, погледната 50 години в бъдещето, наподобява ужасно. Дори Слънчевата система в един миг ще я няма и това ни плаши. "

Той даде мнение и за концепцията, публикувана от Илън Мъск и други огромни имена, да бъде комплициран шестмесечна пауза в създаването на AI. " Идеята на Мъск е най-лошата допустима. Не би постигнала нищо, с изключение на да пусне завесата и хората да работят по-тихо по технологията ", сподели той. По отношение на регулацията той разяснява, че такава би трябвало да има, само че се надява да не е " толкоз европейска ", имайки поради обичайно консервативния метод на Брюксел във връзка с нови технологии.
" Всяка технология, погледната 50 години в бъдещето, наподобява ужасно ", сподели от сцената Петър Цанков, съосновател на LatticeFlow Фотограф: Надежда Чипева
Задочният спор за изкуствения разсъдък продължи в съвсем всички изявленията на сцена. " Въпросът е дали машините ще станат по-умни от нас. Трудно е да се планува накъде ще отиде бъдещето, само че и в този момент можем да забележим, че разработчиците се пробват да бутат напред границите на вероятното. В момента се случват неща, които не можехме да си представим преди пет години ", разяснява Мариян Ризински от Bosch.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР