Ако имате претенции за своите кулинарни способности, рибата в сол

...
Ако имате претенции за своите кулинарни способности, рибата в сол
Коментари Харесай

Печена ципура в обвивка от сол

Ако имате искания за своите кулинарни качества, рибата в сол би трябвало да е като детска играчка за вас

Необходими Продукти

● ципура - 2 риби (от 400 г всяка)
● едра сол - 2 кг
● вода - 150 мл

За гарнитура


● лимони
● салата

Начин на подготвяне

В бездънен съд смесете всичката сол със водата, до момента в който се навлажни добре.

В подобаваща тавичка постелете хартия за печене и разпределете еднакъв пласт с дебелина от 1 см. и половина от солта. Не би трябвало да се покрива цялата повърхнина на тавата, а единствено толкоз, едвам могат да легнат двете риби.

Цепнете коремчетата на ципурите и извадете вътрешностите. Измийте ги добре и подсушете. Не би трябвало да се чистят от люспи.

Положете рибите върху солта и деликатно покрийте с останалото количество от нея, като се стараете пластът да е постоянен. Притискайте добре.

Може да оставите опашките открити, както и част от главата на едната, с цел да се вижда окото. Това е трик за различаване по кое време рибата е подготвена. При суровата риба окото е мрачно, съвсем черно, а при добре сготвената то е побеляло с леко жълт нюанс. Понеже рибата е напълно покрита със сол, това ще ви е ориентир по кое време тя е подготвена.

Печете ципурата на 200 градуса, горен и низък реотан, с вентилатор, в авансово загрята фурна. За 400-грамови ципури времето за готвене по този способ е 20 минути, само че в случай че вашите са по -малки или по -големи, тогава се ориентирайте по цвета на оченцето, което сте оставили намерено.

Щом извадите от фурната, оставете по този начин още 4-5 минути, след което с кухненско чукче или различен подобаващ уред започнете да почуквате втвърдената солна обвивка, до момента в който се разпука добре.

Отстранете всичката сол от печените риби, като внимавате да не нараните повърхността им, тъй като кожата се забелва доста елементарно. Накрая ги изчеткайте с кухненска четчица, с цел да премахнете всички останки от сол.

Сервирайте незабавно в компания с късче лимон и свежа салата.

Това е доста здравословен и елементарен метод за подготвяне на тази риба, тъй като не се употребява никаква лой или добавки. Рибата става необикновено нежна, а усетът ѝ е магически, тъй като е запазила всичките си сокове и аромати.

Печената ципура в обвивка от сол е доста вкусна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР