Ако и вие, не сте имали време на Велики четвъртък

...
Ако и вие, не сте имали време на Велики четвъртък
Коментари Харесай

Боядисайте яйцата на Велика събота с ориз, водни бои и магданоз

Ако и вие, не сте имали време на Велики четвъртък и сте оставили боядисването на яйца за идващия вероятен ден, т.е. днешната Велика събота, без подозрение бихте могли да се възползвате от част от нашите препоръки за декориране на великденски яйца.

 

Представяме ви публикация, отдадена на креативния метод към украсата на яйца:

 

- Използвайте магданоз или здравец…

Можете да употребявате листенца от свеж магданоз, здравец или друга зеленина като щампа. Подредете красиво листенцата по повърхността на яйцето или просто изпънете на черупката едно листенце, пишат от woman.bg После деликатно поставете яйцето в дамски чорап. Вържете го по този начин, че листенцата да прилепнат компактно към черупката и след това сложете яйцето в запарка от лукови обелки. Когато го извадите от течността, на него ще останат бели отпечатъци от листенцата.

 

- Ориз

Използвайки същия принцип, можете да постигнете и различен резултат. Оваляйте мокрите яйца в ориз и ги сложете в дамски чорап. След преваряване в запарка от лукови обелки яйцата ще станат кафяви на бели точки.

 

- Мъниста

Разтопете една парафинена свещ и топнете яйцето във втечнения парафин. След това ще можете да украсите с дребни мъниста черупката.

 

Мънистата се взимат с пинсета, нагряват се на свещ и след това се допират до яйцето, с цел да залепнат.

 

- Рисунка с игла

Можете да нарисувате изящна рисунка върху към този момент боядисаните яйца благодарение на игла. Линиите се издраскват по боята, за хубава картинка се изискват нараснало внимание и твърда ръка.

 

- Водни бои

Предложете на детето си ново платно за творчество – вместо на бял лист да рисува върху черупката на яйце. На Великден ще може да подари творбата си на баща, баба или дядо.

 

Общи рекомендации:

1. За да бъде еднакъв цветът, по черупката не трябва да имам лой. Измийте яйцата с топла вода и сапун или ги забършете със алкохол.

 

2. За да не се спукат яйцата при варенето, затоплете ги преди да ги сложите на котлона. Извадете ги авансово от хладилника или ги накиснете за известно време в топла вода.

 

3. За по-наситен цвят прибавете във водата с оцветителя малко оцет (оцетната киселина разяжда черупката и я прави по-грапава и податлива на оцветяване).

 

4. За искра намажете яйцата с олио.

 

5. Ако смятате да ядете боядисаните яйца, използвайте единствено специфични органични или натурални оцветители.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР