Ако демократите спечелят мнозинство в Конгреса, възможността за импийчмънт отново

...
Ако демократите спечелят мнозинство в Конгреса, възможността за импийчмънт отново
Коментари Харесай

Тръмп знае: става дума за собственото му оцеляване

Ако демократите завоюват болшинство в Конгреса, опцията за импийчмънт още веднъж ще стане настояща. Затова Тръмп хвърля всичко в битката. До последна минута, написа " Дойче Веле " в собствен коментар.

Междинните избори за Конгрес се организират две години след президентските. Те са първото съществено тестване за Доналд Тръмп, откогато влезе в Белия дом. Ако демократите завоюват болшинство в Камарата на представителите, свободата на деяние на републиканеца Тръмп ще бъде съществено лимитирана.

Доналд Тръмп е в стихията си: от няколко седмици насам той неуморно обикаля предизборните манифестации. Като боксьор, който се качва на кръга за решителна борба, Тръмп напълно явно се любува на изявите си пред игрища и конгресни зали, претъпкани с ликуващи негови последователи. Посланията му са елементарни и лесни за запомняне: " Демократите основават агитки на омразата, а ние сътворяваме работни места “, съобщи той на една от тези срещи.

Вече никой не приказва за " синя вълна " на триумфа

Републиканците съумяха да стопят плануваната преднина на демократите основно с две неща: Тръмп ловко се възползва от яростния конфликт на отзиви, разразил се откакто номинира оспорвания претендент за висш арбитър Брет Кавано. Президентът съумя да сложи знак на тъждество сред демократите и гневните съперници на Кавано, събиращи се на митинги пред Капитолия. Тръмп събра точки и с другата тематика – тази за незаконната имиграция, която щяла да залее страната като същинско цунами. Президентът съумя да накара мнозина гласоподаватели да повярват, че на демократите им е все едно какво ще стане с Америка.

Тръмп, както постоянно, не се бие по разпоредбите на предизборната борба – той пренебрегва правила, които са били спазвани от всички негови прародители. Основната му цел е да засилва оптимално личните си последователи, а не да завоюва гласовете на колебаещите се гласоподаватели или на партийно необвързаните. И тази тактика му носи триумф - социолозите в последно време записват доста по-висока мотивация за гласоподаване измежду републиканските гласоподаватели.

Вече съвсем никой не приказва за „ пестник за Тръмп “ или за „ синята вълна “, с която гласоподавателите на демократите щели да залеят страната на тези избори. Въпреки това демократите имат положителни шансове да си върнат болшинството най-малко в Камарата на представителите. В Сената обаче републиканците вероятно ще усилят в допълнение въздействието си, тъй като на тези избори се разпределят сенаторски места най-вече из провинциалните райони. Ако демократите овладеят и двете камари на Американския конгрес, това може да има застрашителни последствия за Тръмп, твърди политологът Дейвид Баркър от Американския университет във Вашингтон:

" За Тръмп това е въпрос, засягащ личното му политическо оцеляване. Още от първия му ден на президентския пост над него виси опасността за импийчмънт. Ако демократите получат болшинство в Конгреса, би могло да се стигне до такава степен ".

Възможностите на Тръмп да ръководи ще са съществено орязани

При възможен триумф на демократите, те ще могат да изберат собствен ръководител на Долната камара на Народното събрание, а този пост по никакъв начин не е незначителен. Това ще им даде опция да основават комисии за следствие на многочислените кавги към Тръмп, както и да защитят от уволняване специфичния прокурор Робърт Мълър, проверяващ така наречен съветска връзка. Казано в резюме: опциите на Тръмп да прокарва личните си решения, ще бъдат съществено орязани.

Досегашният опит демонстрира, че резултатите от междинните избори за Конгрес в никакъв случай не са били в интерес на настоящия президент. Преди 4 години партията на Обама претърпя съществено проваляне. След горчиви провали на междинни избори президентите Джордж У. Буш и Бил Клинтън също бяха принудени да ръководят дружно с политическите си съперници.

С цената на всичко Тръмп желае да предотврати сходна опция. И по тази причина той ще се бори до последния вероятен момент и по всевъзможен начин. Защото желае да покаже на специалистите и социолозите, че неговият нюх отразява настроенията в страната по-вярно от техните прогнози.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР