Аграрният министър Кирил Вътев заяви, че Община Троян е пример

...
Аграрният министър Кирил Вътев заяви, че Община Троян е пример
Коментари Харесай

Министър Вътев: Община Троян е пример за хранене на децата с продукти собствено производство

Аграрният министър Кирил Вътев съобщи, че Община Троян е образец за хранене на децата с артикули лично произвеждане . Той направи коментара си по време на среща със аграрни производители в постройката на община Троян и посочи, че екипът на министерството работи в посока да има по един магазин за локалните производители във всеки град .

„ Наред с качеството на храните, най-важната част от всяко едно произвеждане е и реализацията на създадената продукция “, сподели още министър Вътев и акцентира, че днешното посещаване има за цел да се изследва опитът , по който общината е съумяла да приложи модела .

Министър Вътев изрази цялостна подготвеност на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ да спомага оптимално този образец да има необятен път за развиване.

„ Убеден съм, че с един подобен метод се реализира доста повече. Децата се научават от рано да се хранят вярно, тъй като актуалните деца изобщо не познават вярното хранене. Като прибавим и неналичието на придвижване и престоя пред таблета, телефона и тв приемника, обстановката се утежнява доста. Колкото по-преработена е една храна, толкоз по неусвоена е за организма. Наред с резултатите, които са регистрирани за наднормено тегло и по-ниската степен на заболеваемост на децата в Троян, другото скъпо нещо е основаването на привички за вярно хранене със здравословни артикули. Едва ли някой тук се съмнява в желанието на всички децата да порастват здрави и да се хранят пълноценно “ , уточни министър Вътев.

От своя страна кметът на община Троян Донка Михайлова акцентира, че водени от желанието да дават екологична чиста храна на децата в общината, са създали обединено хранене, където се подготвя храна с повече просвета и професионални технолози по детско хранене.

„ Създадохме оранжерии на наша общинска земя, и в тези оранжерии отглеждаме листни зеленчуци, по-късно домати, чушки, тикви и тиквички. Подариха ни пчелни фамилии и започнахме да произвеждаме и мед. От сливовия плод пък започнахме да вършим мармалад без захар. Влагаме го в закуските и по този начин станахме едни аграрни производители “ , описа Донка Михайлова и изрази вяра, че със съдействието на Министерство на земеделието и храните, този модел, ще се приложи от повече български общини.

По време на срещата в общината бяха дискутирани проблемите на земеделските производители от района. Над 90 стопани имаха опция да зададат въпросите си на министър Вътев и заместник-министър Тошев, както и на шефове на дирекции и специалисти към Министерство на земеделието и храните. Обсъдени бяха идните промени в Закона за поземлените връзки , разпределението на пасища и мери, периодите за кандидатстване по директни заплащания, както и други настоящи въпроси.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР