АES е собственик и оператор на ТЕЦ Ей И Ес

...
АES е собственик и оператор на ТЕЦ Ей И Ес
Коментари Харесай

Хуан Рубиоло, AES: Биомаса, отпадъци и разтопена сол могат да заменят въглищата в ТЕЦ Гълъбово

АES е притежател и оператор на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " - най-новата и съвременна въглищна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа, която се намира в комплекса " Марица-изток ". Инвестицията в централата е над 1.2 милиарда $. Компанията има 15-годишен контракт с НЕК за наложително преференциално изкупуване на електрическата енергия от ТЕЦ-а, който изтича през 2026 година В същото време на световно равнище AES има тактика за отвод от планове на въглища, като към този момент е изчистила от портфолиото си 12 от общо 20 гигавата въглищни планове. Така въпросът за бъдещето на българският Топлоелектрическа централа е повече от настоящ.

Възможностите за промяна на централата пред медии разяснява Хуан Игнасио Рубиоло, изп. вицепрезидент на AES. В неделя той бе измежду участниците в полемиката " Как да превърнем въглищните райони в конкурентоспособни електроцентрали на нисковъглеродните промишлености " в българския павилион на климатичната конференция COP28 в Дубай. Модератор на полемиката бе българският екоминистър Юлиан Попов.
Какви са проектите ви за Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово ", търсите ли разновидности за замяната на въглищата с различно гориво?
Проучваме разнообразни варианти за адаптиране на централата към различно гориво, т.е. да сменяем въглищата с различен резистентен източник. Няколко са вариантите, които сме разглеждали до момента - природен газ, биомаса, както и пелети от боклуци - не RDF гориво, а просто компресиран боклук. Това има капацитет и от позиция на развиването на кръговата стопанска система. А също по този начин изследваме и потреблението на разтопена сол - това не е нещо прекомерно ново, само че не е прилагано в подобен мащаб. Ние използваме разтопена сол и в този момент в нашия чилийски план. Идеята тук е да се съхранява сила в разтопена сол, като това може да е и слънчева сила, която да се акумулира денем и да се отдава вечер и заран.

Принципно алтернатива е и потреблението на дребни модулни реактори. Те съгласно мен ще имат в бъдеще роля в България за обезпечаването на чиста сила.
Реклама
Така че софтуерно има задоволително варианти. Ще скъсим листата до 2 или 3 евентуални решения - евентуално това ще са биомаса, пелети от боклуци и разтопената сол. И по-късно към този момент ще обмисляме опциите както от техническа, по този начин и от икономическа позиция.
Кога ще бъде взето решението?
В идващите 18 месеца. Дългосрочният ни контракт за изкупуване на сила в България е до края на 2026 година. Искаме да сме готови преди този момент с евентуално бизнес предложение към управляващите. И дружно да намерим решение за бъдещето на централата. Защото този зелен преход в международен мащаб изисква избрани подходи, които и управляващите ще би трябвало да подхващат, с цел да се случат нещата. Не е единствено въпрос на средства, тук опираме до цялата стойност, която промишленостите, които би трябвало да се трансформират, основават - приказваме за хора, работни места, общности и така нататък и по какъв начин те да бъдат непокътнати.
Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " Фотограф: Юлия Лазарова Това значи ли, че нямате проекти за продажба на комплекса?
Честно казано, бих желал първо да представим бизнес предлагането си към управляващите в България и да забележим по какъв начин те ще реагират, преди да приказваме за продажба. Би трябвало общ приоритет да бъде да създадем този преход допустимо най-честен за всички наранени страни и допустимо най-бърз. И се надяваме дружно да намерим решение, тъй че " Марица-изток " да продължи да способства за енергийната система - освен за България, а за района като цяло.

Все отново става дума за предприятия, в които е вложено доста. Ние не бихме желали да се отхвърляме, само че би трябвало да подсигуряваме, че сме устойчиви, да подсигуряваме чисто гориво, да си подсигуряваме сигурна верига на доставки, да знаем, че имаме пазар. И да намерим метод да създадем продукта наличен - за нашите клиенти и за хората. Никак не е елементарно, само че имам вяра, че новите технологии ще оказват помощ.
Реклама Свързани публикации Най-големите енергийни компании: Пир по време на война (нова таблица) 6 ноември 2023, 13:42 Митове и обстоятелства за въглищата на България 6 октомври 2023, 06:41 Борисов и Пеевски пробваха да потушат митингите на енергетиците, само че рискът от загуба на 1.5 милиарда лева остава 29 септември 2023, 17:16 Нов проект за ТЕЦ-овете: Без " Бобов дол " и " Брикел ", с 30% по-малко " Марица-изток " 13 юли 2023, 16:18 Високите цени на силата осигуриха 20.8 млн. лева облага на " Мини Марица-изток " за 2022 година 15 май 2023, 14:20 Пѝши проект и да бегаме: България рискува над 14 милиарда лева в опит да резервира въглищата 24 март 2023, 08:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР