AES България предвижда да преустанови експлоатацията на по-голямата част от

...
AES България предвижда да преустанови експлоатацията на по-голямата част от
Коментари Харесай

Бъдещето на ТЕЦ „Гълъбово“ – биомаса, газ, отпадъци или сол?

AES България планува да прекрати употребата на по-голямата част от оставащите си въглищни мощности до края на 2025 година, а две години по-късно да се откаже напълно от тях. Това декларират публично от компанията, която е оператор на Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Гълъбово “, област Стара Загора.

Компанията има настоящ 15-годишен контракт с Национална електрическа компания (НЕК) за наложително изкупуване на електрическата енергия от ТЕЦ-а. Той обаче изтича през 2026 година, което на доктрина значи, че по-късно токът, създаден от Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Гълъбово “, ще стартира да се търгува на свободния пазар, където е все по-неконкурентен поради скъпите въглеродни излъчвания. Годишно ТЕЦ-ът употребява приблизително над 5 млн. тона лигнитни въглища, което е сред 23 и 27% от годишното произвеждане на държавната „ Мини Марица Изток “, по информация от Териториалните проекти.

Дружеството обмисля няколко разновидността за бъдещето на Топлоелектрическа централа „ Ей и Ес Гълъбово “, като то ще зависят от горивото, което електроцентралата ще избере, откакто прекрати потреблението на въглища.

В момента AES обмисля разнообразни разновидности за заменяне на съществуващото гориво с по-чисто – биомаса, природен газ, гориво, получено от боклуци. Освен това AES България обмисля и потреблението на разтопена сол – технология, която компанията понастоящем развива в друга въглищна Топлоелектрическа централа в Чили “, се споделя в известието.

След привършване на изследванията AES България възнамерява да показа на българските управляващи своята визия за бъдещото развиване на електроцентралата.

Тъй като България също търси благоприятни условия за Маришкия басейн в по-общ проект и се създават проекти за преход, е значимо представителите на обществения и частния бранш да продължат да работят взаимно и да регистрират локалните условия, с цел да ръководят въздействието върху служащите и общностите, които могат да бъдат наранени от затварянето на мощностите, употребяващи изкопаеми горива, се споделя в известието.

Глобалните проекти на компанията са до 2040 година да реализира нулеви чисти въглеродни излъчвания, свързани с продажбата на електрическа енергия, а до 2050 година да реализира нулеви чисти въглеродни излъчвания за цялата активност, включително и за въглеродните излъчвания, свързани с потреблението на енергийните артикули.

Преходът към зелена сила е комплициран развой, който изисква непрекъснато съдействие с всички заинтригувани страни, в това число локални и национални управляващи, консуматори и локални общности “.

AES България е вложител и във вятърния парк „ Св. Никола “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР