Адвокатите на защитата са казали на Международния наказателен съд, че

...
Адвокатите на защитата са казали на Международния наказателен съд, че
Коментари Харесай

Предполагаем лидер на милицията в Дарфур е бил просто „фармацевт“, казват адвокати на защита пред съд за военни престъпления

Адвокатите на отбраната са споделили на Международния углавен съд, че техният клиент не е суданец водач на милиция, който е взел участие във военни закононарушения, а по-скоро „ никой “, който не е взел участие в продължаващия спор в нацията

От MOLLY QUELL Associated Press, 19 октомври 2023 година, 12:34 ч.

ХАГА, Холандия -- Адвокатите на отбраната споделиха на Международния углавен съд в четвъртък, че техният клиент не е водач на суданска милиция, който е взел участие във военни закононарушения, а по-скоро „ никой “, който не е взел участие в продължаващ спор в нацията.

Прокурорите споделят, че Али Мохамед Али Абдул Рахман Али е по-известен като Али Кушайб, водач на милицията Джанджавид. Той отхвърли 31 обвинявания за военни закононарушения и закононарушения против човечеството при положение на сбъркана идентичност, който отбраната твърди.

„ Човекът, който седеше зад мен, беше безусловно никой “, сподели юристът на отбраната Сирил Лаучи пред основания в Хага съд във встъпителната си презентация.

Лаучи споделя, че неговият клиент е работил като фармацевт на пазар в отдалечена част на района Дарфур в Судан по време на спора, почнал през 2003 година, оставяйки някои 300 000 души починаха и прогониха 2,7 милиона от домовете им.

Насилието избухна, когато бунтовниците от етническата централна и субсахарска африканска общественост на територията започнаха протест, оплаквайки се от потисничеството на доминираното от арабите държавно управление в столицата Хартум. Правителството отговори с акция за изгорена земя от въздушни бомбардировки и отприщи милиции, известни като Janjaweed, които са упрекнати в всеобщи убийства и изнасилвания.

Прокурорите настояват, че подсъдимият е бил старши пълководец в милициите Janjaweed от 2003-2004 година, действайки като медиатор сред милицията и суданското държавно управление. Според обвиняването той даже е взел участие в набези против цивилни.

„ Ще видите, че той се гордееше със силата, която смяташе, че упражнява, и с властта, която имаше “, сподели основният прокурор на ICC Карим Хан пред съда, когато процесът стартира през април предходната година.

Абдул Рахман се съобщи на управляващите в Централноафриканската република, покрай границата със Судан, през 2020 година При първото си появяване пред МНС същата година той сподели обвиняванията против него бяха „ погрешни “. Той е изправен пред оптималната присъда от пожизнен затвор, в случай че бъде приет за отговорен.

Конфликтът в Дарфур е първото следствие, изпратено до съда от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и ответника, в този момент 74, е първият човек от Судан, изправен пред съда. Судан не е страна по Римския статут, който сътвори МНС през 2002 година

По-рано в процеса съдиите изслушаха 56 очевидци, които описаха ужасяващо принуждение и приложимост на изнасилването като оръжие за тероризиране и унижение на дамите. Твърди се, че по време на едно кръвопролитие Абдул Рахман споделил на бойците: „ Повторете, повторете за тези хора. Може би има някои, които сте пропуснали “, съгласно един очевидец.

През юли Хан сподели на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че службата му изследва вероятни нови закононарушения след подновяването на насилието в Дарфур.

Съдът също издаде заповеди за арест на някогашния президент Омар ал-Башир, който е упрекнат в геноцид; някогашен министър на защитата Абдел Рахим Хюсеин; и някогашен министър на вътрешните работи и губернатор Ахмад Харун. И тримата мъже сега са арестувани в Судан, който е отказал да ги съобщи на съда.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР