Адвент календарите са все по-популярен продукт и в България -

...
Адвент календарите са все по-популярен продукт и в България -
Коментари Харесай

Коледните календари като бизнес

Адвент календарите са все по-популярен артикул и в България - търсенето пораства, а марките уголемяват асортимента си. Потребителите харесват празничната идея, която им разрешава да пробват нови артикули, а и марките са удовлетворени, че доближават до по-широка публика.
Популярността на адвент календарите през последните години е забележима за всеки средностатистически клиент на търговски обекти сред месеците октомври и декември. Различни по мярка кутии на десетки марки, с друго по естество наличие, всяка година отрупват витрините на магазините, а цената им може да доближи хиляди левове. Въпреки това, за много хора концепцията и бизнес моделът зад красиво опакованите артикули под формата на календари остават не напълно известни.

В България относително неотдавна човек може да се сдобиете с така наречен адвент календар, до момента в който на Запад това е традиция от доста генерации. Историята им датира от началото на XIX век, като и до през днешния ден не престават да са все толкоз известни за десетки пазари. От традиция за християнския свят през днешния ден адвент календарите са се трансформирали бизнес, който се харесва на марки и търговци на дребно, а и оставя спестовно възприятие в крайните консуматори.
Как работят
Всеки адвент календар съдържа сред 24 и 31 продукта на съответния бранд, постоянно сложени в една кутия с разнообразни отвори, номерирани от едно до 24 (или 31). Идеята е от началото на месец декември до Бъдни вечер човек да отваря по един артикул на ден, като по този начин отбелязва противоположното преброяване до празничните дни. Хората ги харесват и поради възприятието, че всеки ден получават дребен подарък.
Реклама
Първоначално в коледните календари са се криели основно бисквити и шоколадови бонбони, само че от десетилетия насам марките заимстват концепцията и през днешния ден може да видите съвсем всичко - календари с козметика, с бижута, с артикули за дома, с аксесоари за домашни любимци, с кафе, чай, биохрани, тематично дамски или мъжки календари и още, и още.
Един от първите коледни календари, основан от Герхард Ланг
В описанието на календара постоянно е упоменато и неговото наличие, в случай че човек желае да знае защо тъкмо си дава парите. Хората постоянно се доверяват на ценовия клас и на марката за качеството на продуктите в определената от тях кутия и си икономисват тази информация.

" С всяка минала година ползата на хората към адвент календарите пораства и се трансформират в желан подарък за Коледа ", сподели Таня Касабова, асортиментен управител " Грижа за лице, парфюми и подаръчни комплекти " в " dm България ". Това демонстрират и данни от Гугъл Trends у нас - през последните пет години думи като " адвент календар " и " коледен календар " набират известност, изключително през месеците ноември - декември . " В началото подходихме внимателно - адвент календарите са известни в Германия и Австрия, само че не знаехме по какъв начин ще бъдат признати от хората тук. Българите обаче доста харесаха концепцията. Всяка година разширяваме асортимента ", добавя още Касабова. " За 2022 година предлагаме 14 адвент календара - 10 от личните марки на dm и четири на наши сътрудници. "

Ценовият клас варира най-много според от марката и броя артикули. По-бюджетни разновидности могат да бъдат открити за сред 10 и 50 лева, а по-високият клас календари костват от 300 до 600 лева В частни случаи могат да бъдат открити и адвент кутии за по няколко хиляди лв.. Според Касабова в dm цените на календарите от личните на компанията марки варират сред 30 и 60 лева, а тези на останалите са сред 56 и 86 лева
Адвент календар от търговеца на първокласни бижута Tiffany & Co. на стойност 112 хиляди $ Реклама
Коледните кутии с изненади по хипотеза костват доста по-малко, в сравнение с в случай че си купите продуктите поотделно (с сред 20% и 50%). Това евентуално е и една от аргументите да са известни.
Бизнес моделът
Предимствата на адвент календарите са няколко - разрешават на потребителите да опитат артикули, които са нови за тях или в никакъв случай не биха си купили, има изненада, подобаващи са за подарък и икономисват пари. Носят и повече продажби за производителите - вместо да купуват единствено един комплект обеци, в този момент хората може да се изкушат да дадат стотици левове за 24 разнообразни бижута. По данни на американската медийна компания Insider продажбите на някои козметични марки са се нараснали с 15-20% след основаването на календар от марката.

Тъй като продуктите се продават в пакет, адвент кутиите оказват помощ на марките да продадат артикули, които другояче не са напълно известни. Експерти от Insider означават, че множеството календари съдържат и неотдавна създаден от марката артикул, който занапред навлиза на пазара.

Пазарът се цифровизира, около него и рекламата, само че някои обичайни формати към момента се употребяват. Анализ на Bazaarvoice открива, че сред 50 и 60% от клиентите в Съединени американски щати, които получават физически образци на артикули, по-късно купуват стоката в цялостния й размер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР