A1 официално стана третият български телеком, който вдига абонаментните си

...
A1 официално стана третият български телеком, който вдига абонаментните си
Коментари Харесай

И A1 вдига таксите с 9,5%

A1 публично стана третият български телеком, който подвига абонаментните си такси поради инфлацията през миналата година. От компанията оповестиха скок с 9,5% - колкото е смяната и при Yettel.

В същото време, A1 анонсира обезщетения за потребителите и промени в договорите, които съгласно телекома ги вършат по-справедливи.

Припомняме, Vivacom оповестиха 4,7% индексация на таксите - колкото е насъбраната инфлация за 2023 година Малко след тях Yettel оповестиха двойно по-голямо повдигане - 9,5%, колкото пък е средногодишният Индекс на потребителските цени на Национален статистически институт.

Защо таксите се подвигат?

A1 възприемат същия метод като Yettel и употребяват показателя на цените на Национален статистически институт.

" Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е нараснал с съвсем 70%, а А1 е вложила над 200 млн. лв., с цел да посрещне растящите потребности на потребителите. За съпоставяне през 2023 година вложенията в мобилната мрежа са над 46% повече по отношение на тези през 2022 година ", показват от телекома и допълват, че са дали 43,2 млн. лв. такси за спектъра 700/800 MHz, а вложенията във закрепената мрежа и в телевизионното наличие са скочили със надлежно 13% и 20%.

От телекома слагат обстановката в следния подтекст:

Достъп до интернет и телевизия в България съставляват под 4% от разноските на семействата.

За съпоставяне разноските за хранителни артикули и безалкохолни питиета, които са се нараснали доста (13,7%) през предходната година, съставляват над 31% от разхода на семействата. Разходите за опазване на здравето са се нараснали с 11,6%, за лекарствени артикули с 14,4%, за развлечения и просвета с 12,4%, за водоснабдяване с 18,7%, за топлоенергия с 19,7%.

Компенсации

От A1 показаха, че частните им клиенти ще получат като отплата бонус и опциите са следните:
Неограничени национални минути.Неограничен мобилен интернет на оптималната скорост.200+ ТВ канала.Максимална скорост на домакински интернет, по отношение на опциите на употребяваната технология.Ваучер на стойност 50 лв. за закупуване на ново устройство при възобновяване на контракт.
Потребителите имат право на по един
бонус за всяка услуга, като ще могат да го заявят от 1 до 31 март през системата за самообслужване на клиенти. На процедура това ще приравни по-евтините проекти на по-скъпите и тези, които заплащат най-вече за неограничени услуги, ще би трябвало да се задоволят с ваучера за 50 лв..

Освен това, A1 ще промени договорите си в следните направления:
Потребителите ще могат да се откажат от своя контракт без неустойки при индексация от 2025 г нататък.Ще се даде опция за понижаване на месечните такси при публична дефлация от над 2% (това се е случвало последно през 2015-2016 година - б.р.).Ще има предел на индексация на месечните такси от най-малко 2% от средногодишния Индекс на потребителските цени.
Цените на проектите за хора в неравностойно състояние няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги, акцентират от A1.
 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР