9 февруари 1999 г. Бенгази. Десетки медици, сред които 23-ма

...
9 февруари 1999 г. Бенгази. Десетки медици, сред които 23-ма
Коментари Харесай

168 часа: Медицинските сестри - 21 години след арестите в Бенгази

9 февруари 1999 година Бенгази. Десетки медици, измежду които 23-ма българи, са задържани от либийските управляващи. Няколко дни по-късно множеството са освободени, само че в ареста остават медицинските сестри Валя Червеняшка, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и палестинският студент по медицина Ашраф ал Хаджудж. Година по-късно те са упрекнати в съзнателно заразяване на над 400 деца с вируса на ХИВ и причиняване на зараза от СПИН за дестабилизация на джамахирията.

Д-р Здравко Георгиев, брачен партньор на Кристияна Вълчева, настрана е упрекнат за незаконно опериране с непозната валута. Той излежава повече от четиригодишната си присъда, оневинен е през декември 2006 година, само че остава в Либия, до момента в който не трябва извоювано освобождението на сестрите. И завръщането им в България на 24 юли 2007 година

Невинността им се затвърди изрично. През 2011 година някогашният министър на правораздаването в Либия Мустафа Абдел Джалил съобщи в ефира на “Ал Джазира ”, че за заразяването със СПИН е отговорен Кадафи.

Днес, 21 години от арестите и 13 от избавлението, медицинските сестри работят за пенсия и даже след такава. Някои от тях - на две места и в нощни смени. Очакват ли отмъщение за преживения смут?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР