8 са арестувани, сред тях има лекари Сред осемте хиляди

...
8 са арестувани, сред тях има лекари Сред осемте хиляди
Коментари Харесай

27 мъртъвци сред кандидатите за помощ през фиктивен медицински център в Пловдив

8 са задържани, измежду тях има лекари

Сред осемте хиляди протокола за осъществен обзор от мним медицински център в Пловдив 27 са на към този момент умряли хора. Това разгласи в сряда прокурор Димитър Пехливанов, който управлява следствието против група, източвала здравната каса през помощни средства за хора с увреждания. Арестувани са 8 души - лекари, шефът на центъра и чиновници на две негови компании.

Измамниците са арестувани на 28 август при интервенция на Икономическа полиция. Иззети са документи, 50 флашпамети, 30 хиляди лева и 10 компютъра ”, заяви шефът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов. При претърсванията са открити и електронните подписи на лекарите, с които са формирани протоколите на сякаш преглежданите пациенти.

До следствието се стигнало след сигнал от Регионалната здравна ревизия, че за доста къс интервал от центъра са постъпили хиляди документи за помощи. Трима души от Пазарджик декларирали, че в никакъв случай не са имали проблеми, не са получавали нищо, а са им звънели, с цел да ги питат дали са удовлетворени.

След като почнала инспекцията, било открито, че медицинският център не се занимавал с друго с изключение на с подобен вид прегледи. Фирмата е записана в София и има филиал в Града на тепетата.

Схемата е почнала след измененията в наредбата за здравната експертиза и правилника за използването ѝ от юли 2022 година.
 
В медицинския център имало 4 експертни комисии. Лекарите дружно с шефа, който имал 2 компании и магазин за помощни средства, са намирали имена на хора с увреждания. Създавали протоколите и получавали кодове от здравната каса, които предоставяли на сдруженията на шефа, с цел да бъдат закупени патерици, протези, обувки и инвалидни колички. Разследващите са разкрили 730 напълно фиктивни протокола, за които са отпуснати общо 815 000 лева “Разпитани са над 500 души. За 1 година са били направени 8000 протокола, като цената на средствата по тях надвишава 5 млн. лева ”, сподели прокурор Петров. За останалите над 7000 документа ще се открива дали са фиктивни, или не. Един от протоколите, формиран на 9 юни, е на името на човек, умрял на 31 май. “В него е записано “мъж на забележима възраст, отговаряща на действителната, съответен, контактен, с ясни сърдечни тонове ”. “Това е тежка корист ”, съобщи наблюдаващият прокурор Пехливанов.

На 28 август са били арестувани четирима лекари и трима чиновници във компаниите на шефа. Той е арестуван след връщането си от чужбина. Двама от медиците са от Велико Търново, другите и шефът са пловдивчани.

“Лекарите изобщо не считат, че са направили нещо неправилно. Има случаи, в които даже не са подписвали протоколите, а са го правили продавачите в магазина. А те са знаели, че това се случва ", заяви районният прокурор.

Най-скъпите помощни средства, отпускани с протоколи от медицинския център, са на стойност 7000 лева, само че най-често ставало въпрос за ортопедични обувки, които са фрапантно по-евтини. Някои от очевидците обяснили, че не са получавали патерици и колички, а предпочитали пари. “Единият от преводите е за 600 лева при отпуснати 4000 лева Част от хората имали болежки, други били оперирани преди 10 години. Имената им са набавяни посредством мрежа от дистрибутори ”, оповестиха проверяващите. Групата заблуждавала хората, че им се поставят такива помощни средства. Те от своя страна въвличали и родственици, тъй като било гратис. Схемаджиите посещавали и обществени домове - за хора с увреждания, с деменция, за възрастни, откъдето получавали персонални данни.

По информация на “24 часа ” фиктивният център е " Медлайф ”. Управител е 59-годишният Ненко Василев. Фирмата попада в листата с лекарски контролни комисии на РЗИ - Пловдив, за 2022 година Там е посочен и адрес в центъра на града, където фактически има медицински комплекс. Работещи там обаче не са чували за “Медлайф ”. Според прокуратурата комисиите не заседавали на посочения адрес и там в никакъв случай не били идвали пациенти. Разследващите обясниха, че има регистрирани комисии и в София, където също са направени много протоколи, без да е открита здравна активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР