8 години затвор за счетоводителка от Димитровград, присвоила милиони, постанови

...
8 години затвор за счетоводителка от Димитровград, присвоила милиони, постанови
Коментари Харесай

8 години затвор за счетоводителка от Димитровград

8 години затвор за счетоводителка от Димитровград, присвоила милиони, постанови през днешния ден Хасковският областен съд. 47-годишната Мариана Генева е приета за отговорна, че в качеството си на длъжностно лице присвоила от три компании в продължение на 6 години пари в изключително огромни размери - близо 1 800 000 лева Собственици и шефове на трите ощетени компании са двама братя и татко им. Според адвокатаим Николай Колев казусът е самобитен връх в 50-годишната му правосъдна практика- самичък човек да присвои средства в подобен размер.

За осъществените закононарушения и наложените за всяко от тях санкции съдът дефинира и наложи едно общо наказание- „ отнемане от независимост “ за период от 8 години, което да изтърпи при първичен „ непоколебим ” режим, към което се причисляват наказванията „ отнемане от правото да заема държавна или социална активност, обвързвана с управление, надзор и стопанисване на обществено имущество “ за период от 10 години, както и „ отнемане от правото да упражнява специалност или активност, обвързвана с бранене, ръководство, надзор и отчитане на непознато имущество “ за период от 10 години.

Подсъдимата е наказана да заплати присвоените от нея суми на ощетените юридически лица.

Тя е приета за авиновна, че в интервала от 25.06.2014 година до 11.06.2020 година в Димитровград, при изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице – счетоводител на компании от града, присвоила непознати пари в изключително огромни размери – сумата от 1639050.18 лв., от които 1623331.67 лв. благосъстоятелност на „ Вито 22 “ ООД и 15718.51 лв., благосъстоятелност на „ Ставио “ ООД, поверени й да ги пази и ръководи.

В интервала от 07.05.2014 година до 23.03.2016 година в Димитровград, също при изискванията на продължавано закононарушение, незаконно присвоила и непознати движими движимости – парична сума в размер на 800 лв., благосъстоятелност на „ Ставио 07 “ ЕООД. В интервала от 29.03.2018 година до 26.05.2020 година в Димитровград, отново при изискванията на продължавано закононарушение, незаконно присвоила отново парична сума в огромни размери- 45462.29 лв., благосъстоятелност също на „ Ставио 07 “ ЕООД.

Адвокатът на ощетените компании Николай Колев от Димитровград разяснява, че присъдата е значително снизходителна, макар че е постановена в законовите параметри, само че публичната заплаха на осъщественото не е оценена уместно.

„ В близо 50-годишното ми наблюдаване на правосъдната процедура самичък човек да присвои средства в подобен размер не е имало и по тази причина считам, че е връх. И една напълно елементарна сметка- споделих я и на съда: в случай че човек получава 5000 лева месечно, което е мираж за 9/10 от работещите в България, тази сума би получил за 30 години, което е общо-взето рамката на трудоспособната му възраст. Ако получава 2500 лева на месец, интервалът се усилва до 60 години, което пък е в границите на човешкия живот. Затова споделям, че е значително снизходителна присъдата. Още повече, че тези пари потърпевшият в никакъв случай няма да ги види. Абсурд е да му се върнат! Формално е наказана да ги върне- милион и осемстотин хиляди близо, само че вероятността е ясна- нулева! “, разяснява юрист Колев.

Присъдата предстои на обжалване и митинг пред Апелативен съд – гр. Пловдив в 15- дневен период. От правото да апелират обаче, са лишени ощетените юридически лица, разясни юрист Колев.

„ За страдание, другото, което е супер незаслужено в българския закон е, че когато потърпевш е юридическо лице, той няма право да стачкува размера на наложеното наказване. Това могат да създадат единствено прокуратурата и наказаната. Тъй като по нашия недомислен закон юридическите лица не се таксуват, като потърпевши, а като ощетени и не могат да бъдат частни обвинители. И това не разрешава да апелираме, “посочи той.

Така на процедура присвоявалата в продължение на 6 години пари от три димитровградски компании счетоводителка е наказана на 8 години затвор, както и да върне сумите, на което обаче, ощетените не смеят да се надяват, че в миналото ще се случи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР