70% от хората в България нямат желание да плащат за

...
70% от хората в България нямат желание да плащат за
Коментари Харесай

11 творчески организации предложиха закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

70% от хората в България нямат предпочитание да заплащат за наличие . Именно те са сред действителните или евентуални консуматори на нелегално наличие, популяризирано от пиратски уеб сайтове. Това съобщи в отворено писмо Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

11 организации от креативния бранш, защитаващи и представляващи ползите на съвсем всички креативен промишлености и специалности в България, сред които създатели, композитори, музикални и кино продуценти, писатели, преводачи, артисти-изпълнители, сценаристи и режисьори се сплотиха към предложение за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Законопроектът, квалифициран от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и Асоциация " Българска книга " (АБК ), планува да може да се желае такова блокиране, без да е належащо правоносителите да са потърсили преди този момент отговорност от директния извършител - пиратски уебсайт, който в доста случаи е незнаен или пък е в друга пълномощия.

Друго от предложенията е да не се търси виновност или характерна отговорност от медиатора - Интернет снабдител, а от него се желае единствено да приключи или ограничи достъпа до пиратския уебсайт.

Тези промени целят да се запълни неналичието на правна опция за блокиране на достъп до уеб сайтове, предлагащи предпазено наличие без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си сътрудници, българските правоносители и досега са лишени от правната опция да изискат от интернет снабдители да лимитират или блокират, напълно или частично, достъпа на потребителите до " пиратски " уеб сайтове, които оферират предпазено наличие без уредени авторски или сродни права.

Творческите организации показаха и претекстовете си за оферти законопроект. Като главен претекст се акцентира неналичието на правна опция за блокиране на достъп до пиратски уеб сайтове, предлагащи предпазено наличие онлайн без уредени авторски и сродни права. Другият главен претекст е продължаващият достъп до пиратско наличие, даже след влезнало в действие правосъдно решение. Последният претекст е основаването на правната рамка, която би разрешила на правоносителите да търсят отбрана на своите права посредством блокиране на достъпа до пиратски уеб сайтове, като разноските по съответните искови производствата ще се поемат от самите тях, както при всяко друго гражданско произвеждане.

В самодейността за промени в ЗАПСП се включиха Асоциация " Българска книга ", Българска асоциация на музикалните продуценти, Асоциация на професионалните фотографи, Асоциация на филмовите продуценти, Българска музикална асоциация, МУЗИКАУТОР, ПЕН България, ПРОФОН, Съюз на българските писатели, Съюз на преводачите в България, ФИЛМАУТОР. Законопроектът към този момент е изпратен, дружно с отворено писмо, до Министерство на културата, Комисията за просвета и медии към Народното събрание и Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР