40-ото издание на фестивала по борба с камили в Селчук

...
40-ото издание на фестивала по борба с камили в Селчук
Коментари Харесай

Камили се бият на фестивал в Ефес

40-ото издание на фестивала по битка с камили в Селчук (Ефес) се организира в неделя в едноименния турски град, до изнестния курорт Кушадасъ. Районът е прочут с античния град Ефес, както и с последния дом на Дева Мария.

За феновете на битката с камили обаче това е най-голямото събитие от този тип в страната.

Фестивалът събра 162 камили, техните притежатели, водачи и стотици фенове макар студеното време. Под аплодисментите на тези, които се тълпяха на арената, заобиколена от загради, камилите се биеха между тях, пробвайки се да се ухапят една друга, до момента в който техните водачи с дълги тояги ги разделяха всякога, когато битката ставаше по-ожесточена.

Камилите са пристигнали от провинциите в западна Турция, където вековният спорт, който еволюира в днешната си форма, е доста известен. При откриването на всяка борба има церемониалмайстор, който рецитира стихове, възхваляващи всеки участник, и ободрява тълпата.

Атмосферата е панаирджийска, като присъстващите се веселят и танцуват. На феновете се предлага камилско месо и творби на националните занаяти на сергии. На фестивала е шлагер камилският суджук, който се предлага под формата на топъл сандвич или с гарнитура.

Сред най-възрастните фенове е 85-годишната Разие Йълдъз. Бивш овчар на камили, Йълдъз споделя, че е прекарала години измежду камили и се е осмелила да излезе в „ това студено време “, единствено с цел да ги гледа още веднъж.

В събота в центъра на Селчук се организира конкурс за хубост измежду 30 камили, които бяха украсени с цветни аксесоари от притежателите си, с цел да завоюват сърцата на журито.

Честа панорама този сезон в региона са десетките нагиздени камили, водени от притежателите си за следващия зимен фестивал. Този бит може да се види всеки януари във всички югозападни морски региони на Турция, включително в курортите Бодрум и Мармарис, само че най-големият фестивал е в Ефес.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР