39-годишната Чиома Околи от Нигерия може да попадне в затвора

...
39-годишната Чиома Околи от Нигерия може да попадне в затвора
Коментари Харесай

Жена, оставила отзив за доматено пюре в интернет, може да влезе в затвора

39-годишната Чиома Околи от Нигерия може да попадне в пандиза поради отрицателна критика за доматено пюре в интернет.  

Публикация във Фейсбук със фотография на отворена консерва с доматена примес Nagiko от локалната компания Erisco Foods провокира смесени реакции от почитателите.

Язвителният коментар в обществените медии донесе на предприемачката Чиома Околи огромни проблеми, пише NDTV. Жената е изправена пред затвор, откакто производител на артикули я упрекна, че е нарушила законите за киберпрестъпността, като е направила „ злонамерено обвиняване “, което е навредило на бизнеса им.

Изданието отбелязва, че този необикновен случай е провокирал отвращение в Нигерия, като мнозина считат, че Околи е била осъдена просто тъй като е упражнила правото си на независимост на словото. На 17 септември предходната година тя попитала своите 18 000 почитатели във Facebook какво мислят за сурогат на доматено пюре, който неотдавна закупила. Жената го нарекла прекомерно сладко и помолила потребителите на обществените мрежи да изразят мнението си. На 24 септември тя е задържана.
 Жена остави критика за доматено пюре, доматено пюре, съдена, критика, наруши закона, може да отиде в пандиза, изправена е присъда Производител на доматено пюре заведе дело против дамата Снимка: Erisco Foods
Нигерийската полиция, съгласно правни документи, прегледани от CNN, упреква Околи, че е употребила обявата си във Фейсбук, с цел да подстрекава хората против Erisco Foods. В изявление от 7 март 2024 година те настояват, че предварителното следствие е предоставило безапелационни доказателства против нея.

Според полицията Околи е упрекната в „ подстрекателство против Erisco Foods Limited, знаейки, че информацията е погрешна, в сходство с раздел 24 (1) (B) от Закона за възбрана на киберпрестъпленията на Нигерия. “

Ако дамата бъде приета за отговорна, тя може да бъде наказана на до три години затвор, санкция от 7 милиона найри или и двете.
 Жена остави критика за доматено пюре, доматено пюре, съдена, критика, наруши закона, може да отиде в пандиза, изправена е присъда Жената е изправена пред 2 присъди затвор наведнъж Снимка: CNN
Жената също беше настрана упрекната в скрит план с други двама с желание да подбужда хора против Erisco Foods Limited, както е посочено в обвинителния акт, наказуемо по раздел 27(1)(B) от същото действие. Ако бъде приета за отговорна, тя е изправена пред спомагателна присъда от седем години затвор.

„ Тормозът и заплашването на Чиома Околи би трябвало да свършат в този момент “,  каза Amnesty International Nigeria по-рано този месец, откакто нигерийците започнаха групово финансиране онлайн, с цел да поддържат нейните правни такси.

Случаят на дамата предизвика протести в базата на Erisco в Лагос, защото мнозина в обществените медии приканиха за  бойкот на продуктите му. Основателят на компанията, Ерик Умеофия, обаче отхвърли да помръдне, като  каза в неотдавнашен документален филм на локалния телевизионен канал Arise, че няма да отдръпна делото против Околи и че „ по-скоро би починал, в сравнение с да разреши на някой да опетни имиджа ми, за който е работил 40 години “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР