3 милиона деца в Хаити се нуждаят от хуманитарна помощ,

...
3 милиона деца в Хаити се нуждаят от хуманитарна помощ,
Коментари Харесай

ООН предупреждава: Ситуацията в Хаити е „катастрофална“ и се влошава

3 милиона деца в Хаити се нуждаят от филантропична помощ , откакто продължаващото гангстерско принуждение попречва даването на помощ. Това съобщи ръководителят на организацията на Организация на обединените нации за децата Уницеф, представен от „ BBC “.

Катрин Ръсел разказа обстановката в опустошеното от банди Хаити е като „ пагубна “ и удостовери, че се утежнява с всеки минал ден. На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации тя изясни, че в доста области главните услуги са се сринали.

Междувременно преходният президентски съвет към момента не е положил клетва.

Докато Хаити е засегнат от банди от години, въоръжените групировки ускориха офанзивите си в края на февруари, когато министър-председателят Ариел Хенри пътува до Кения, с цел да подписа договорка за разполагане на многонационални сили за сигурност в карибската страна. Хенри беше възпрепятстван да се върне в Хаити, защото бандите нападнаха интернационалното летище, което наложи затварянето му. Миналия месец той се съгласи да се отдръпна незабавно щом бъде основан временен президентски съвет и остава в чужбина. Сформирането на съвета обаче е придружено от забавяния и вътрешни различия. Деветте членове на съвета към момента не са положили клетва, преди да могат да поемат властта.

Въпреки че бандите споделиха, че главната им цел е отстраняването на Хенри, те продължиха да правят офанзиви против полицията . Те също по този начин ограбиха университети и библиотеки , подпалиха аптеки и принудиха да затворят най-голямата болница в столицата Порт-о-Пренс.

Неправителствени групи споделят, че въоръжените групировки в този момент управляват почти 90% от Порт-о-Пренс. Според Уницеф 2,7 милиона души живеят в региони под ефикасен надзор на банди , като децата постоянно стават жертви на техните набези. Ба срещата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк в понеделник Ръсел посочи:

„ Всеки ден деца биват ранявани или убивани. Някои биват вербувани или се причисляват към въоръжени групи от чисто обезсърчение . “

Тя добави:

„ Последните данни на Уницеф демонстрират, че сред 30% и 50% от въоръжените групи в Хаити сега имат деца в редиците си . “

Местни медии оповестиха за офанзиви в бедния квартал Лоуър Делмас на Порт-о-Пренс през уикенда. А в понеделник терминалът Varreux – през който минава по-голямата част от горивото, предопределено за столицата – беше заставен да спре интервенциите си, защото въоръжени мъже заловиха камиони и блокираха пътищата за достъп .

Съобщава се и за конфликти сред полицията и членове на бандата наоколо до Националния замък, постройката, където преходният съвет би трябвало да постави клетва.

Според локални медии минимум един човек е бил погубен при пукотевица по улиците наоколо до двореца.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР