29-годишна жена, на която преди две години бе направена чернодробна

...
29-годишна жена, на която преди две години бе направена чернодробна
Коментари Харесай

29-годишна жена, с трансплантиран черен дроб, стана майка

29-годишна жена, на която преди две години бе направена чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия (ВМА), роди първата си рожба, оповестяват от лечебното заведение.

Петя Йорданова прегръща дъщеричката си Рая и благодари на своите спасители, както самата тя ги назовава, проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров, които я изненадаха при изписването й от СБАЛАГ „ Майчин дом ”. 

Тя изминава сложен път до щастливото събитие – път, по който, съгласно нея, й се случват няколко чудеса все на огромни православни църковни празници. 



Едва 13-годишна, Петя получава диагнозата „ примитивен склерозиращ холангит " в последна фаза – възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което в случай че не се лекува, може да докара до съдбовни последствия. Най-критичната обстановка за нея е през 2019 година, когато изпада в чернодробна кома и е призната в реанимацията на ВМА. 

Въпреки че прогнозата на лекарите не беше добра, на Голяма Богородица аз се разсъниха – както и да звучи, за мен това е моето знамение. Събрах сили и продължих да се боря, споделя Петя. 

След това е включена в листата на чакащите за чернодробна трансплантация във ВМА, а грижите за нея поемат експертите от Клиниката по гастроентерология. И по този начин до 2021 година, когато в деня на Св. Димитър Чудотворец й е направена комплицираната намеса. 



Състоянието й беше доста тежко. В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница „ Лозенец ”. Затова бе взето решение за така наречен сплит трансплантация, при която черният дроб бе разграничен на две елементи. Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина сполучливо, а пациентката се възвърне бързо, спомня си проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Две седмици по-късно Петя е изписана, а идната им среща е през октомври 2023 година при отбелязването на Европейския ден на донорството. Младата жена и фамилията й идват във ВМА, с цел да изкажат своята респект към околните на донорите и с цел да зарадват медиците с новината, че ще става майка. 



" Веднага се обадих на проф. Иван Костов с молба да поемат Петя, тъй като „ Майчин дом ” е болничното заведение с огромни обичаи и в която работят одобрени експерти. Заради лечението, на която са по принцип трансплантираните хора, казусът е по-специфичен – досега няма подобен в България ", споделя още проф. Владов.  

Само няколко седмици по-късно, на 11 ноември, когато почитаме деня на Св. Мина, идва и идващото знамение за Петя – тя стана майка.

" Няма по какъв начин да не сме щастливи и ние – Петя мечтаеше за нов живот. А в този момент самата тя да подари живот на първото си дете ", съобщи от своя страна и проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентерология на ВМА.

В навечерието на Рождество Христово, Петя и дребната Рая бяха изписани от „ Майчин дом ” и посрещнаха празниците със фамилията си вкъщи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР