"271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към

...
"271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към
Коментари Харесай

133 млн. лв. са задълженията на НЗОК към чужди здравни каси



"271 млн. лева са общите отговорности на здравната каса към европейски каси. 133 млн. лева от тях са просрочени ". Това съобщи зам.-здравният министър и началник на надзора на НЗОК Жени Начева, с което удостовери изнесената информация от шефа на касата проф. Камен Плочев преди седмица.

Резултатите са дефинитивни, след приключването на вътрешна инспекция, която бе упълномощила в петък.

Според Начева повода за разминаване в цифрите, които оповести от проф. Плочев и тези на финансовия министър Владислав Горанов, се дължи на редовно нарушаване на вътрешно нормативни документи. Това значи, че грешката е административна.

"Оперативни управления в последните 2 години са представяли информацията по линия на европейските заплащания неточно, тъй като имат характерен метод на обработка. От датата на постъпване на исковете тази информация не е била представяна в счетоводните дирекции за нейното неотложно осчетоводяване като размер по-късно на просрочени отговорности ", изясни Начева, съобщи Канал 3.

Според нея казусът е зародил през 2015-2016 година, когато размерът на тези заплащания е повишен доста и нареждането за заплащане е било обвързано с наличните средства за погасяването им, а не с датата на постъпване в НЗОК на искане за погасяването им. Кой да понесе административно наказване за това, надзорът ще чака решението да вземе проф. Плочев и да го съгласува с него.

Със 73-те млн. лева планувани в бюджета на касата за разплащане към непознати здравни каси за 2018 година ще бъде покрита една част от дължимите 133 млн. лева Останалите ще се трансферират за 2019 година Разплащането им ще стане съгласно съглашения, които страната ни е сключила със съответните страни за 2018 година А още занапред ще стартират и договарянията за съглашения и през 2019 година Няма да има потребност от актуализация на бюджета, уточни още Начева.

Проблем с подписването на рамковите контракти също не се чака.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР