26-годишният хакер Юлиус Алексантери Кивимяки е осъден на 6 години

...
26-годишният хакер Юлиус Алексантери Кивимяки е осъден на 6 години
Коментари Харесай

Един от най-издирваните хакери в света е осъден на 6 години затвор във Финландия

26-годишният хакер Юлиус Алексантери Кивимяки е наказан на 6 години затвор във Финландия. Това оповестяват локалните медии, като се базират на решението на съда по делото за хакване на частния психотерапевтичен център Vastaamo в Хелзинки.

Съдът призна Кивимяки за отговорен за повече от 9200 случая на разпространяване на информация, обвързвана с персоналния живот на хората, повече от 20 000 случая на опит за изнудване и 20 случая на изнудване.

Срещу Кивимяки ще бъдат предявени и повече от 5000 желае за обезщетение за нанесени вреди.

По данни на финландската полиция към 22 000 жертви са съобщили за опити за изнудване на стойност до 500 евро за всяка. Първоначално Кивимяки изискал 40 BTC от Vastaamo, само че компанията не се поддала, тъй че той опитал от различен ъгъл. Хакерът почнал да изпраща имейли на клиенти, в които претендирал разнообразни суми, вариращи от 200 до 500 евро, като в подмяна обещавал да не разкрива детайлности за сеансите им с психолози.

Атаката против Vastaamo стартира през 2018 година. Тя е довела до кражба освен на чувствителни данни на към 33 000 пациенти, само че и на финансова информация, която хакерът е употребявал за измами. След като институцията отхвърля да извърши настояванията на хакера, някои данни на пациентите са оповестени в даркнет.

Някои медии означиха, че хакерската офанзива на Vastaamo, и изнудването на пациенти надълбоко раздрусаха финландското общество и нарекоха офанзивата „ преломен миг за Финландия “.

По време на следствието полицията съумя да наблюдава преводите с криптовалута и в последна сметка да доближи до Кивимяки, макар опитите на нарушителя да преобразува средствата в криптовалутата Monero, която до този случай се смяташе за изцяло анонимна и непроследима.

В края на октомври 2022 година на Кивимяки е повдигнато обвиняване (той е задържан и задочно, защото се намирал във Франция) в опит за изнудване на пари от психотерапевтичния център Vastaamo. На 21 октомври 2020 година клиниката е станала обект на изнудване, когато нападателят е изискал възнаграждение на 40 биткойна в подмяна на заричане да не разгласява поверителни записи на лечебни сесии.

Юлиус Алексантери Кивимяки още на 17-годишна възраст е упрекнат допълнително от 50 000 киберпрестъпления е включен в листата на Интерпол с най-издирваните нарушители през 2022 година поради активността си. Той е задържан във Франция през февруари 2023 година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР