24-годишният Атанас Тончев хвана кръста на Богоявление в Пещера. Младежът

...
24-годишният Атанас Тончев хвана кръста на Богоявление в Пещера. Младежът
Коментари Харесай

24-годишният Атанас Тончев хвана кръста на Богоявление в Пещ...

24-годишният Атанас Тончев хвана кръста на Богоявление в Пещера. Младежът показа, че за първи път хваща кръста и е доста благополучен. Той си пожела на първо място здраве. На своите съграждане изпрати сърдечните си поздрави и пожелания за здрава, сполучлива и ползотворна година. Като първо свое чувство след излизането от водите на езерото показа, че е почувствал мраз, само че и прилив на сила. За себе си Атанас работи в пещерска компания и към момента не е фамилен.



Освен него още петима мераклии скочиха да извадят кръста от водата в езерото в парк Централен. Традицията гласи, че който го хване, бива цветущ и здрав през цялата година. Преди това свещениците от всички храмове в Пещера отслужиха тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Традиционно десетки поданици и посетители на града се събраха, с цел да видят ритуала по изваждането на Богоявленския кръст. Тук бяха и кметът на Общината Йордан Младенов, ръководителя на локалния парламент доктор Николай Пенев, зам.-кметовете и секретаря на локалната администрация.





„ Богоявление “ произлиза от думата „ явяване “ /от гръцки „ епифания “/, която била сменена с по-уточняващата – „ теофания “ – „ Богоявление “. Днес празникът е именуван още Кръщение Господне и Йордановден “, посочи отец Любомир. Той пожела на присъстващите здраве, благочестие и благоденствие. След което бял гълъб полетя в синьото небе а кръста бе хвърлен в езерото.

След празничния обред, Литийното шествие се насочи към постройката на Общинска администрация. За здраве и благодат беше осветлен Кметския кабинет, чиновниците в администрацията бяха поръсени със светена вода. Йордан Младенов посрещна Атанас Тончев с цел да му пожелае още дълги години да е късметлия и сполучлив в живота. Той добави, че се радва на младостта в Пещера и съобщи, че целият му екип ще продължи да надгражда стореното с цел да може младежите да се усещат удобно и комфортно в Пещера. „ Кръстът е знак на нов живот и религия и с този обред се утвърждава вярата за по-добро бъдеще. “, сподели Атанас и благодари на градоначалника за опазването на традициите в града.

Кандидатите да уловят причастието на Йордановден през 2021 година бяха деветима. Тогава кръста извади Васил Гюрджеклиев. Костадин Тахов извади кръста през 2020 година.

Според библейския роман на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан, пристигнал Исус. Има поверие, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, който кръщавал и го държал по този начин, до момента в който не изповядал всичките си грехове.

Когато видял Исус, Йоан Кръстител незабавно се поклонил и споделил, че той би трябвало да се кръсти при него. Но Исус влезнал във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, от горната страна блеснала светлина, сходно на гръмотевица, и духът божий във тип на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който споделил: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР