2 години лишаване от свобода“, изтърпяването на които се отлага

...
2 години лишаване от свобода“, изтърпяването на които се отлага
Коментари Харесай

Какво наказание получи вторият помощник-капитан на кораба „VERA SU“, заседнал край Камен бряг през 2021 г.?

2 години „ отнемане от независимост “ , изтърпяването на които се отсрочва с 4 години изпитателен период – това наказване е било несъмнено на, затънал край Камен бряг през септември 2021 година . Той е бил наказан за това, че като вахтен помощник-капитан , нарушавайки предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, е позволил да заседне транспортен съд край крайбрежията на Република България, като действието е било осъществено по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди в размер на 6 680 734, 85 лв. .

Припомняме, че на 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море – в региона сред село Камен бряг и к.к. „ Русалка “, корабът „ VERA SU “, плаващ под панамски байрак , заседна край крайбрежията на местността „ Яйлата “ . В хода на следствието е било открито, че в среднощ на 20 септември 2021 година капитанът на кораба е предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият е бил самичък на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си отговорности като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03:25 часа корабно време К.А. е направил следващото отбелязване, корабът е останал на курса си и се е движел със скорост към 7,5 възела . Малко по-късно обвиненият, бидейки на вахта на мостика, се е унесъл и е задремал . В 04:15 часа „ VERA SU “ е затънал в акваторията на Черно море в скали покрай брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба вахтеният помощник-капитан се е събудил от разтърсване на кораба , незабавно спрял мотора на мостика и се е отправил към каютите на другата част от екипажа, с цел да ги уведоми за случилото се.

Другият обвиняем по случая – капитанът на товарния транспортен съд „ VERA SU “ Х.Е., към този момент беше наказан и получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години , изтърпяването на което бе отсрочено за период от 5 години .

Присъдата на Добричкия областен съд е влезнала в действие след приключване на законоустановения период за обжалване или митинг.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР