150 кюри годишно за медицина и изследване на древни артефакти. Китай

...
150 кюри годишно за медицина и изследване на древни артефакти.
Китай
Коментари Харесай

Вече сам си е доставчик на изотопи: Китай повече няма нужда от вносен въглерод-14

150 кюри годишно за медицина и проучване на антични артефакти.

Китай направи забележителен пробив в производството на радиоактивни изотопи, с което постави основите за цялостно облекчаване на вътрешните потребности на страната. Атомната електроцентрала „ Циншан “ в провинция Джъдзян стартира всеобщото произвеждане на въглерод-14. Това вещество е жизненоважно за науката и медицината.

Доскоро КНР внасяше от чужбина над 90% от нужните медицински изотопи, в това число въглерод-14. Страната разчиташе на доставки от Канада, Южна Африка, Австралия и Русия.

Първата комерсиална партида въглерод-14 беше създадена от нуклеарен реактор в атомната електроцентрала Циншан преди няколко дни. Централата, оборудвана с канадски реактори, беше първата в Китай, която усвои производството на това вещество.

Според оценките на управлението годишното произвеждане на въглерод-14 ще бъде към 150 кюри, което изцяло ще покрие потребностите на китайския пазар. Този изотоп има необятен набор от приложения. От разкриване на бактериални инфекции и замърсяване на водата до датиране на антични артефакти. Той ще излезе на пазара до края на 2024 година

Освен въглерод-14 АЕЦ „ Циншан “ създава и други скъпи медицински радионуклиди – лутеций-177 и итрий-90. Те са извънредно доста търсени за диагностика и лекуване на онкологичните болести.

Китай непрестанно усилва своя оборот в тази стратегическа област. През януари тази година в провинция Съчуан стартира построяването на най-мощния проучвателен реактор в света за произвеждане на радиоизотопи за медицински цели.

Пробивът в локализирането на производството на радиоактивни изотопи стана действителност с помощта на националния проект, създаден през 2021 година от Държавната корпорация за атомна сила на Китай. Това бе осъществено взаимно със съответните министерства и институти. Само за две-три години огромната стратегия за понижаване на зависимостта от вносни доставки даде впечатляващи резултати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР