15% ограничаване на надценката и удължаване на нулевата ставка на

...
15% ограничаване на надценката и удължаване на нулевата ставка на
Коментари Харесай

Алтернативният данък за гъбарите пада

15% ограничение на надценката и удължение на нулевата ставка на хляба и брашното до края на 2024 година Това одобри отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Цените на производител са задоволително ниски, само че надценките, които се поставят в питателните вериги са от 40% - 50% ”, съобщи ръководителят на бюджетна комисия и народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

“Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%. Всички останали артикули дано да бъдат както си решат по договаряне ”, посочи Цонев.

От своя страна Румен Гечев от Българска социалистическа партия направи уточнението за предизборна мярка, само че въпреки всичко поддържа вносителите.

Предложението се одобри.

Депутатите одобриха и отпадането на така наречен " различен налог ", който влезе в действие от 1 януари. Той се отнася за събирачите на гъби и горски плодове, които не са търговци, и съгласно него всеки събирач би трябвало да заплаща 30 лева месечно, в случай че реши да прави активност. Ако няма желание, не заплаща.

Сега депутатите желаят този различен налог да отпадне, а сутринта бяха посрещнати от митинг на събирачи на гъби, които приканиха данъкът да бъде непокътнат. „ Връщане на остарелия способ на облагане на физически лица ще бъде гибелен “, споделят те.

Ние се опитваме да защитим закона, който беше признат след голям брой срещи с Министерството на финансите и на земеделието, след разговор с целия отрасъл. Успяхме да договорим закон, който е удовлетворяващ целия отрасъл. Опитваме се да възпрем законопроекта, който се пробват да прокарат скорострелно в пленарна зала “, съобщи по-рано през днешния ден Костадин Коджабашиев от НАТТБ.

Пред БГНЕС Коджабашиев сподели още: „ Има какво да се промени в настоящия закон, който да бъде в облекчение на хората, които се занимават с рандеман и търговия на диворастящи артикули, само че има какво да се промени, а не да се анулира. Надяваме се законопроектът да бъде изтеглен и да бъдем поканени на диалози с постоянно определен кабинет “, уточни той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР