1342-ма танцьори от всички краища на България ще покажат най-доброто

...
1342-ма танцьори от всички краища на България ще покажат най-доброто
Коментари Харесай

Българските народни танци – магия като никоя друга

1342-ма танцьори от всички краища на България ще покажат най-хубавото от фолклорното благосъстояние на страната ни в първия мегаспектакъл у нас. В Световния ден на танца - 29 април, от 20.00 ч., спектакълът " Заедно " ще изпълни Зала 1 на НДК. Продуциран и режисиран е от хореографа на отбор " Българе " Христо Димитров. Повече за магията на националните танци – в диалог с изпълнителния шеф на " Българе " Светослав Петков и солиста Даниела Георгиева.

 

„ 1342 – от толкоз години България съществува на международната карта. Това е мистиката и забавното в целия театър, тъй като са събрани толкоз доста танцьори от цяла България, с цел да показват фолклора и традициите “, разясни Даниела Георгиева.

„ Голяма е организацията – с логистика, доста танцьори да съберем от разнообразни краища на страната, да се направи специфична постановка... На сцената ще пресъздадем Пловдивския панаир. Ще бъде забавно и зрелищно, тъй че си заслужава да се види “, прикани Светослав Петков.

„ Ще коства време и сили. Но пък си заслужава “, уверена е и Георгиева.

 
На този ден, преди спектакъла, в 11 ч. ще създадем най-голямото хоро в София – пред билетния център на НДК. Всеки, който има предпочитание, може да пристигна и да се хване, с цел да изпълним тази фантазия.
Даниела Георгиева, солист в отбор " Българе "
Чрез танца предаваме всевъзможни послания – наслада, горест, връщане в историята... Всичко може да се съобщи през танца. Нашите спектакли са разнообразни, тъй като постоянно има история, с даден сюжет.
Светослав Петков, изпълнителен шеф на отбор " Българе "
Това, което вършим на сцена, може да стигне до сърцата на всеки един човек. Това не са танци, които се изиграват и по-късно се не помнят – това са танци, които ти описват нещо.
Даниела Георгиева, солист в отбор " Българе "

„ Мисия „ Родина “ се уповава на 20 правилото, които са извънредно лесни. Един от тях е „ да облагородим мястото пред дома си “ – с цел да превърнем България в една от най-красивите страни за живеене “, разкри също Даниела Георгиева.

„ Друг подобен принцип е „ не приказва в никакъв случай нищо неприятно за Родината, за българите, приемай всеки човек като личен брат и се радвай на неговите триумфи “ . Принципите са обикновени, всеки би могъл да се причисли към задача „ Родина “ “, добави Светослав Петков.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР