11 май е патронен празник на и професионален за

...
11 май е патронен празник на  и професионален за
Коментари Харесай

Националната библиотека и българският библиотекар празнуват

11 май е патронен празник на " и професионален за българския библиотекар, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България.
Тази година още веднъж в изискванията на пандемия Националната библиотека е провела програмата си.
 Джобният бележник на Раковски в галерия на Националната библиотека Джобният бележник на Раковски в галерия на Националната библиотека
В две изложения с документи Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ показва моменти от живота и активността на Геор...
Ще бъдат положени цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий от 11 ч. От 11.15 ч. ще се открие изложбата „ 120 година от рождението на Тодор Боров. Живот предан на знанието. “, Централно предверие. В 11.45 ч. ще бъде тържественото разкриване на заседателна зала с името „ Тодор Боров “, II ет. Поставяне на паметна табела по случай 80 година от основаването на Българския библиографски институт, II-ри ет.
В 12.00 ч. ще има гала по награждаване „ Дарител на годината “ с показване на албума „ Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, II-ри ет.
В 15 ч. във фоайето на ( пл. Славейков 4) ще бъде намерено най-новото интерактивно пространство за образни изкуства. 40 студенти и възпитаници проектират и основават преносими панели с букви и знаци, които могат да сменят местата си върху двете срещуположни стени, да се въртят към центъра си и да се обръщат, защото са двустранно нарисувани. Така от 11 май посетителите на Столична библиотека ще могат да ги подреждат и да бъдат „ изписвани “ думи. Новото интерактивно пространство включва фрески, витраж и мобилни съоръжения от модулни панели, представящи другите образни изкуства.
Вечерта от 20 ч. пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъдат показани новоизработените „ Скрити букви “ – пейки, които при своето основаване бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Пейките са във формата на Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Това са тези букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености. На всяка скамейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани особено за плана от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Новите пейки-букви са направени от по-устойчив и здрав материал, а Костадин Кокаланов ще придвижи върху тях особено основания за плана графичен език. Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а по-късно ще отпътуват за Брюксел. „ Скритите букви “ добиха необятна известност и станаха един от най-разпознаваемите планове на фондацията „ Прочети София “. През 2018 година пейките бяха ситуирани на разнообразни скрити и тихи места в града. Към всяка скамейка имаше особено написано стихотворение от актуален български стихотворец. По този метод поезията доближаваше до най-различни и инцидентни хора. В идващите години пейките-букви започнаха да пътуват на разнообразни места отвън България, под името „ Българските букви “. Досега планът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР