Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) докосва

...
Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) докосва
Коментари Харесай

Теодор Кабакчиев е лидер в Световния шампионат по Супер Ендуро!

Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) допира купата от Световния шампионат по Супер Ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм! В паметна за българския мотоциклетен спорт вечер в Будапеща (Унгария) родният гений реализира три победи в трите спортни манша и взе цялостен актив от 60 точки, които го изведоха на върха в генералното нареждане за сезона на клас " Джуниър " (пилоти до 23 години).

Подкрепян мощно от голям брой българи в зала " Ласло Пап " и цялата унгарска аудитория, Теодор Кабакчиев даде всичко от себе си, реализира втора поредна победа в Световния шампионат и сподели, че е заслужен за международното злато.

Подкрепяният от компания " Еконт " български първенец се показа превъзходно още в тренировките и квалификациите, като си обезпечи най-хубавата стартова позиция с първо време в клас " Джуниър " - 45.209 секунди.

Във Финал I шансът беше на страната на Теодор. Той излезе трети след старта, след това беше изпреварен от Адриен Жакон (КТМ, Франция), само че бързо си върна позицията. На няколко секунди пред него борба водеха водачът в генералното класиране на шампионата Леон Хентчел (Хускварна, Германия) и Тай Кулинс (ТМ, САЩ). В петата обиколка, минута и 30 секунди преди края на постоянните шест, Хентчел падна, като препречи пътя и на Кулинс. Кабакчиев се възползва от подаръка и излезе напред, а до края с точно каране си обезпечи успеха в манша. Тай Кулинс приключи втори, 8 секунди след българина, а третото място зае полякът Доминик Олсзови (КТМ). Хентчел пресече финала четвърти, с закъснение от близо 25 секунди, следван от Жакон.

По правилник, във Финал II състезателите потеглят в противоположен ред и тези с най-хубави времена от квалификациите са във втора стартова редица. Теодор се оправи най-добре с тази компликация, взе от външната страна първия завой и излезе трети от втория, а главните му съперници Кулинс и Хентчел имаха проблеми и претърпяха рухвания. Още преди края на първия тур българинът към този момент беше отпред и до края не разреши на никой да заплаши първото му място. Габровецът направи такава разлика отпред, че минута преди края на времето затвори с обиколка единият от противниците си за международната купа Тай Кулинс. Хентчел се пребори за второто място, с пасив от 22 секунди, а трети още веднъж приключи полякът Олсзови.

Финал III беше най-интересен. Теодор взе Холшот-а и поведе, само че малко по-късно позволи неточност и беше изпреварен от Хентчел. След това двамата се „ захапаха “ и си размениха водачеството няколко пъти. 24 секунди преди края на постоянните шест минути Кабакчиев още веднъж излезе пред Хентчел, а германецът в опита си да резервира първата позиция позволи неточност и това означаваше трета поредна победа за българския първенец и общо пети извоюван манш от началото на сезона. Французинът Фабиен Поиро (Хускварна) приключи втори, а Хентчел пресече финала трети. Тай Кулинс още веднъж имаше проблеми и остана 7-ми.

С цялостен актив от 60 точки Кабакчиев завоюва кръга в Унгария и още веднъж изслуша българския химн на най-високото ходило на почетната стълбичка. Хентчел остана втори с 45 точки, а Олсзови зае третото място с 43.

В генералното класиране българинът към този момент е водач със 185 пункта, Хентчел е със 183, а Тай Кулинс – със 165.

Последният кръг от шампионата на планетата е на 14-ти март в Лодз (Полша) и там Кабакчиев ще излезе с аления номер на лидер в шампионата.

Светозар Гатев, sport-gabrovo.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР