Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) докосва

...
Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) докосва
Коментари Харесай

Теодор Кабакчиев е лидер в Световния шампионат по Супер Ендуро

Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) допира купата от Световния шампионат по Супер Ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм! В паметна за българския мотоциклетен спорт вечер в Будапеща, Унгария, родният гений реализира три победи в трите спортни манша и взе цялостен актив от 60 точки, които го изведоха на върха в генералното нареждане за сезона на клас „ Джуниър “ (пилоти до 23 години).

Подкрепян мощно от голям брой българи в зала „ Ласло Пап “ и цялата унгарска аудитория, Теодор даде всичко от себе си, реализира втора поредна победа в Световния шампионат и сподели, че е заслужен за международното злато.

Подкрепяният от компания "Еконт " български първенец се показа превъзходно още в тренировките и квалификациите, като си обезпечи най-хубавата стартова позиция с първо време в клас „ Джуниър “ - 45.209 секунди.

Във Финал I шансът беше на страната на Теодор. Той излезе трети след старта, в следствие беше изпреварен от Адриен Жакон (КТМ, Франция), само че бързо си върна позицията. На няколко секунди пред него борба водеха водачът в генералното класиране на шампионата Леон Хентчел (Хускварна, Германия) и Тай Кулинс (ТМ, САЩ). В петата обиколка, минута и 30 секунди преди края на постоянните шест, Хентчел падна, като препречи пътя и на Кулинс. Кабакчиев се възползва от подаръка и излезе напред, а до края с точно каране си обезпечи успеха в манша. Тай Кулинс приключи втори, 8 секунди след българина, а третото място зае полякът Доминик Олсзови (КТМ). Хентчел пресече финала четвърти, с закъснение от близо 25 секунди, следван от Жакон.

По правилник, във Финал II състезателите потеглят в противоположен ред и тези с най-хубави времена от квалификациите са във втора стартова редица. Теодор се оправи най-добре с тази компликация, взе от външната страна първия завой и излезе трети от втория, а главните му съперници Кулинс и Хентчел имаха проблеми и претърпяха рухвания. Още преди края на първия тур българинът към този момент беше отпред и до края не разреши на никой да заплаши първото му място. Габровецът направи такава разлика отпред, че минута преди края на времето затвори с обиколка единият от противниците си за международната купа Тай Кулинс. Хентчел се пребори за второто място, с пасив от 22 секунди, а трети още веднъж приключи полякът Олсзови.

Финал III беше най-интересен. Теодор взе Холшот-а и поведе, само че малко по-късно позволи неточност и беше изпреварен от Хентчел. След това двамата се „ захапаха “ и си размениха водачеството няколко пъти. 24 секунди преди края на постоянните шест минути Кабакчиев още веднъж излезе пред Хентчел, а германецът в опита си да резервира първата позиция позволи неточност и това означаваше трета поредна победа за българския първенец и общо пети извоюван манш от началото на сезона. Французинът Фабиен Поиро (Хускварна) приключи втори, а Хентчел пресече финала трети. Тай Кулинс още веднъж имаше проблеми и остана 7-ми.

С цялостен актив от 60 точки Кабакчиев завоюва кръга в Унгария и още веднъж изслуша българския химн на най-високото ходило на почетната стълбичка. Хентчел остана втори с 45 точки, а Олсзови зае третото място с 43.

В генералното класиране българинът към този момент е водач със 185 пункта, Хентчел е със 183, а Тай Кулинс – със 165.

Последният кръг от шампионата на планетата е на 14-ти март в Лодз, Полша и там Кабакчиев ще излезе с аления номер на лидер в шампионата.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР