Знаете ли, че в Библията вилнеят еднорози и дракони? Или

...
Знаете ли, че в Библията вилнеят еднорози и дракони? Или
Коментари Харесай

Еднорози, дракони и говорещи магарета: чудовищата от Библията


Знаете ли, че в Библията вилнеят еднорози и дракони? Или - че освен змията може да приказва? В Светото писание се срещат много разнородни твари, способни на чудовищни злодеяния.

Макар че в Библията основна роля играят най-вече хората, в нея има и изненадващо доста странни животни - говорещи пиявици, морски чудовища и четирикраки инсекти. Теолозите Симоне и Клаудия Паганини са тръгнали по следите им: тяхната книга " Библейските зверове. Защо в Светото писание няма котки, само че има крава палач " разкрива постоянно пренебрегвани тайни. Като думата " звяр " не би трябвало да се схваща в днешния отрицателен смисъл, а като превод на латинската дума " bestia " - диво животно.

Неприличното предложение на змията

Преди да се появи змията, всичко в парадайса, основан от Бог, върви добре. Бог дава на Адам и Ева всички свободи като се изключи една: да ядат плод от дървото на познанието. Но змията убеждава Ева да опита ябълките. След това Адам също пробва и бедата настава. Бог гони и двамата от парадайса и от този момент насам - както написа в Библията - мъжът би трябвало да изкарва хляба си с пот, а дамата - да ражда деца в неописуема болежка. Змията също е осъдена: тя губи способността си да приказва.

За Църквата змията, несъмнено, е олицетворение на дявола, а съблазняването на Ева се преглежда като ясно доказателство за покварата на женския пол.

Днес някои теолози застъпват точно противоположното мнение. " Тъй като, змията се обръща точно към нея. Адам най-вероятно не би схванал очарованието да се яде от дървото на познанието ”, се изяснява в книгата на Паганини.

Страховити зверове

Изгонване от парадайса или не: Бог разпорежда на първата човешка двойка задача - " да насели земята и да господства над животните ". Това обаче не е толкоз елементарно, защото някои същества са много страшни.

На тази картина змията разкрива същинското си лице - тя е дяволът

Динозаврите и Библията ги разделят 65 милиона години, тъй че какво вършат те в Светото писание, питат се Паганини. Въпреки това в няколко псалма се приказва за " Левиатан ": тялото му е покрито с люспи, а зъбите му са големи.

А библейското изложение на еднорога да вземем за пример няма нищо общо със симпатичното животно, харесвано от доста днешни деца - това е звяр, който може " да смаже костите на цели нации " и когато бяга, тресе земята. Според превода на Библията, изработен от, даже Исус се е молил малко преди гибелта си на кръста: " Помогни ми да се измъкна от челюстите на лъва и ме избави от еднорозите ".

Най-вече Старият завет е цялостен с любопитни митични същества, в това число дракони-човекоядци и петел със змийска опашка. Много от странните зверове може да са се появили в следствие от погрешни преводи и случайни тълкувания на древен текстове, само че значително от тях отразяват и митични създания от антични култури.  

Божествено възмездие

Това, в което всички преводи на Библията са единомислещи, е, че Бог неведнъж употребява животните като средство против неверното човечество. В Библията неведнъж се приказва за набези на скакалци, които унищожават цели реколти. Понякога Бог кара нечестивите да бъдат разкъсвани от вълци, а от време на време от лъвове.

Историята за Йона и кита липсва в Библията - тя е добавена от Лутер

И съвсем всеки знае историята за Йона и кита: пророкът се опълчва на Божията воля да проповядва на враждебния асирийски народ. Той отплава скрито, само че Бог кара кит да го погълне и още веднъж да го изплюе на мястото, където е пратен. Но по какъв начин може човек да оцелее три дни в корема на риба? Важно е посланието: не се противопоставяй на своя Бог.

Бойни машини и демонски зверове

Библията показва магарето в позитивна светлина: то е пренесло Мария от Египет, а Исус до Йерусалим, мъдро е, работливо е и в някои псалми даже може да приказва. При коня е друго: за израилтяните той е на първо място " бойна машина, която, без значение дали галопира или е впрегната в каляска, мъчно може да бъде спряна ". Конниците на Апокалипсиса, които ще дойдат на земята на страховити бойни коне в Деня на Страшния съд и ще изискат сметка от човечеството, също се вписват в тази идея.

Библейският козел има безславната кариера на изверг. Подобно на овцата, той е в началото е известно добиче, само че след това е натоварен с греховете на хората и е изпратен при дявол в пустинята. Животното се трансформира в прословутия " жертвен агнец ", а по-късно стартират да го разпознават като олицетворение на дявола.

Козелът се възприема като въплъщение на дявола

Странно е, че в Библията не се загатват нито кучета, нито котки. Кучето се загатва единствено като обидна дума, а котката въобще липсва - евентуално, както допускат създателите, тъй като израелските полуномади са били непрекъснато в придвижване, до момента в който котката живее всекидневно на едно място. Отсъствието ѝ от Библията кара след това богословите да одобряват, че това се дължи на близостта на котката до дявола и неговите вещици.

Крава палач и граблив дървесен червей

Интересна е и кравата палач. Животните, предизвикали гибел, са били убивани с камъни или обесвани, защото съгласно библейския право са носели отговорност за делата си. Така че, в случай че крава убиела човек, тя била осъждана точно както и врабчетата, смущавали с чуруликането си монасите по време на молитва, или дървесните червеи, прояли епископския стол по този начин, че той да рухне. Всичко това би могло да бъде само работа на дявола.

В края на книгата си Клаудия и Симоне Паганини заключават, че човек би трябвало " да сложи под въпрос очевидното властване на хората над животните ". Едва тогава ще можем още веднъж да се доближим до библейския парадайс, където хората и животните живеят в мир дружно. 

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР