Зимно руско село. Телевизионен репортаж от последните години на СССР.

...
Зимно руско село. Телевизионен репортаж от последните години на СССР.
Коментари Харесай

Руски трактор, американски самолет... Българска работа - Анализи и Коментари

Зимно съветско село. Телевизионен репортаж от последните години на Съюз на съветските социалистически републики. По заснежената улица мощно ръмжи голям трактор К-700. Зад него е закачена спонтанна дървена тарга с размери метър на метър, а върху нея се кипри петдесетлитров гюм за мляко. Тракторът е дълъг 7 метра и висок съвсем 4 метра. Бързо се отдалечава.

Техническите характерности на трактора К-700 свидетелстват за богатирски мотор от 300 конски сили и разход на гориво, подобаващ на великодушната съветска душа.

В паметта ми този ефирен репортаж отпреди съвсем 40 години е метафора, обясняваща за какво някои народи се провалят и за какво Съюз на съветските социалистически републики (за който необичайно за какво странни хора подсмърчат с умиление) са разпадна като къща от карти.

Вчера от летището във Варна излетя транспортен аероплан „ Спартан “. Техническите характерности на този дълъг 22 метра аероплан и с разпереност на крилата 28 метра свидетелстват за обща мощ на двата му мотора от 9280 конски сили и със съответния разход на гориво.

На своя ръб военнотранспортният „ Спартан “ може да качи 60 боеца или 48 парашутисти. И по тематиката – 6 души медицински личен състав с готови цели…36 места за ранени. И по този начин с потребно тегло на товара от 13 500 кг.

От летището във Варна транспортният „ Спартан “ излетя с трима индивида медицински личен състав и едно бебе с общо тегло от около…200 кг.

Вероятно по времето, в което големият десантен аероплан е рулирал по пистата за политане Георги Гвоздейков – началник на държавното сдружение “България хели мед сървиз ”, особено основано за закупуването на медицински хеликоптери, разгласи че процедурата по тяхното придобиване се отсрочва (пак) във времето. Причината е до болежка позната за осведомените с лабиринтите на процедурата при публичните поръчки. Обжалване. Безумното (без преувеличение) в тази ситуация е не толкоз, че компанията, която е подала жалбата няма нищо общо с този бранш на по този начин характерни услуги, няма обезпечени чиновници, не прави сходна активност и не наподобява да има каквито и да било ползи в здравната авиопомощ.

Безумното е, че Комисията за защита на конкуренцията преглежда и взема позитивно отношение по тъжба, която е подадена… два дни след крайния период за обжалване.

Качвали ли сте се на аероплан две минути, откакто той към този момент е отлепил от пистата?

Хващали ли сте трен две минути, откакто той се е отдалечил от перона на гарата?

Два дни!!!

Ясно е, че жалбата съзнателно и умишлено саботира закупуването на медицински хеликоптери, отлагайки това неразбираемо по кое време напред във времето.

Неясно е за какво държавен регулаторен орган спомага в този бойкот.

Едновременността на избавителния полет на „ Спартан “-а и процедурното забатачване при закупуването на медицински хеликоптери става с общителното подпомагане на държавните служители с партийни назначения в Комисия за защита на конкуренцията.

А актуалният състав на Комисия за защита на конкуренцията беше определен от Народното събрание по време на кабинета “Борисов 2 ”.

Председателят на комисията е Юлия Ненкова. Тя е майка на депутата от ГЕРБ и в актуалното национално заседание Александър Ненков. Самата Ненкова пък била зам.-кмет на София по времето, когато министър председателят Бойко Борисов е столичен кмет.

В комисията е и препоръчаният за неин член от Съюз на демократичните сили Красимир Витанов, който по времето на кабинета “Орешарски ” е ръководител на надзорния съвет на “Булгартрансгаз ”.

Един от общо седемте членове на Комисия за защита на конкуренцията – Красимир Зафиров, е предложение от партията на Христо Ковачки “Лидер ”, по-късно преименувана на “Български либерален център ”.

Откъм Българска социалистическа партия пък идва дългогодишният кадър на левицата (че и на Българска комунистическа партия до 1989 г.) Анна Янева, която е с опит като заместник-министър в държавните управления “Станишев ” и “Орешарски ”.

Любопитно е каква обосновка по отношение на даването на ход на тъжба, подадена с двудневно забавяне, ще предложи и познатият с деветгодишния си опит като парламентарен арбитър проф. доктор Пламен Киров.

Човешкият живот няма цена. Още повече живот, който преди малко е видял светлината на този по този начин комплициран свят. Полетът на „ Спартан “-а бе избавителен и не за цената на спасението иде тирада тук.

Пред очите ми вечно ще остане оня тежък като танк съветски трактор в зимния ден със закачения и лек като перце гюм за мляко. Като отговор на въпроса, на който даже са отдадени научни проучвания.

Защо някои народи се провалят? Защо някои народи са богати, а други небогати?

Препечатваме текста от с тяхно единодушие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР