Здравните власти в Малави обявиха появата на полиомиелит, след като

...
Здравните власти в Малави обявиха появата на полиомиелит, след като
Коментари Харесай

Първа проява на детски паралич в Африка за повече от пет години: Случай в Малави

Здравните управляващи в Малави оповестиха появяването на полиомиелит, откакто е регистриран случай на болестта при малко дете в столицата Лилонгве, което е първа демонстрация на детски паралич в Африка за повече от пет години, съобщи Ройтерс.

В изказване на Световната здравна организация (СЗО) се показва, че съгласно лабораторните разбори вариантът, регистриран в Малави, е обвързван с този, който циркулира в Пакистан, където към момента е ендемичен. Последният регистриран случай на детски паралич в Африка е през 2016 година в Нигерия.

" Като привнесен случай от Пакистан, казусът не визира статутът на Африка като регион, свободен от вируса на полиомиелит ", се показва в известието на СЗО.

Глобалната самодейност за премахване на детския паралич разгласи, че казусът в южноафриканската страна е при тригодишно момиченце, което почнало да се сковава през ноември предходната година. Секвенирането на вируса през февруари в южноафриканския Национален институт по заразни заболявания и в американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите е удостоверило, че детето е инфектирано с вид 1 на естествено появилия се полиомиелит (WPV1).

" Регистрирането на WPV1 отвън единствените две ендемични страни в света - Пакистан и Афганистан, буди сериозна паника и акцентира смисъла на слагането като приоритет на имунизационните действия против полиомиелит ", показват от Глобалната самодейност.

Malawi finds Africa’s first wild polio case in five years
— TheStarKenya (@TheStarKenya)
Полиомиелитът е мощно заразна болест, която нападна нервната система и може да провокира цялостна парализа за часове.  За детския паралич няма лекуване, само че заразяването може да се предотврати посредством ваксина, споделят от СЗО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР