Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с

...
Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с
Коментари Харесай

Коментар | Да идват по-бързо машините, че вече не се трае

" Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали? " Дори единствено този бързо станал известен проблем с чатбот, надъхан автоматизирано и всеобщо да събере база данни от столични телефонни номера, е индикативен за евентуалните AI земетресения в кол-центрове по целия свят.Много хора се опасяват, че умните машини ще вземат работата им. Други не се тормозят, а може би би трябвало. Насред прахоляка от ChatGPT детонацията в последните месеци е мъчно да се види ясно в бъдещето, даже и не в изключително далечното. Много блестящи мозъци, в това число и посветили се на създаването на изкуствен интелект, вещаят страховити картини, само че и значително считат, че чувството за апокалипсис е лъжливо и пресилено. Със сигурност обаче доста специалности ще се трансформират, а някои може и изцяло да изчезнат.

" Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали? " Дори единствено този бързо станал известен проблем с чатбот, надъхан автоматизирано и всеобщо да събере база данни от столични телефонни номера, е индикативен за евентуалните AI земетресения в кол-центрове по целия свят.

Много хора се опасяват, че умните машини ще вземат работата им. Други не се тормозят, а може би би трябвало. Насред прахоляка от ChatGPT детонацията в последните месеци е мъчно да се види ясно в бъдещето, даже и не в изключително далечното. Много блестящи мозъци, в това число и посветили се на създаването на изкуствен интелект, вещаят страховити картини, само че и значително считат, че чувството за апокалипсис е лъжливо и пресилено. Със сигурност обаче доста специалности ще се трансформират, а някои може и изцяло да изчезнат.

Независимо дали клоните към лагера на алармистите или към този на непукистите, в идващите години тази тематика ще е измежду определящите за световния дневен ред. И най-вероятно ще ви се отрази на доста равнища - на персоналните ви финанси, на бизнеса ви, на това какво ще би трябвало да учите и защо да подготвяте децата си. Затова и с в този брой се опитахме да очертаем грубите първични линии на конфликта на хората с изкуствения разсъдък - не в холивудския му вид на война за оцеляване с разбунтували се роботи, а на неизбежната еволюция на забързан кадър на пазара на труда.

От българската позиция тематиката е не по-малко годна, само че звучи някак по-далечно (поне до момента в който не звънне " Наталия ":-)). Това не е изненадващо: в потока от много по-злободневни проблеми и ежедневни кавги човек мъчно може да надигне глава за по-визионерски размишления.
Реклама
Не че сме неповторими - от политиката постоянно и на всички места по света се носи неприятна миризма на корупция. В България просто зловонието е по-натрапчиво, а в последните седмици - около прокурорските компроматни войни и партийните компромисни съглашения - съвсем нетърпимо.

И тук, в областта на един много леконравен умствен опит, можем елементарно да си представим, че един ден AI може да замести освен програмисти, текстописци и касиери, а също и регулатори, депутати, че за какво не и министри. Ползите са явни - сигурно ще са по-рационални и по-малко популисти. А също така и фиктивният изкуственоинтелигентен общественик надали ще има потребност от кюлчета в чекмеджета или къщи в Барселона. Помолихме вездесъщия ChatGPT да влезе в обувките на предстоящ алгоритъм-политик и да напише послание към нацията и беше много безапелационен, давайки поръчка за логичност, правдивост, успеваемост и бистрота: " В предишното политиката постоянно е била омазнена от персонални агенди, корупция и неефективност, които пречат на напредъка. Като неестествен интелигент не съм привързан с персонални предубеждения, страсти или персонален интерес. Моята единствена цел е да проучвам огромно количество данни, да оценя потребностите на нашата нация и да взимам решения, които максимализират благоденствието на всеки жител на България. "

В ролята на алгоритмичен основен прокурор също се оправя не по-зле от Иван Гешев: " Обещавам да работя старателно, с цел да изкореним корупцията, и да предизвиквам етичното държание в правната система. Чрез разширено анализиране на данни ще откривам нередности, мостри на непозволено държание и евентуални зони на накърнимост, с цел да подсигурявам, че нашите правни институции действат с най-голям интегритет. Никой не е над закона, а всяко нарушаване ще бъде срещнато с бърза и безпристрастна реакция. "

Със сигурност има и опасности. Въпреки миличките му уверения нашият AI воин може бързо да се изроди в деспот, да узурпира властта и да почне да злоупотребява с нея. Само че да се огледаме в близост, да си напомним по какъв начин се вършат назначения на значими постове (за да вкусите, прочетете и ), по какъв начин се прокарват лобистки закони, по какъв начин текат записи и пазарлъци и да си кажем почтено - толкоз ли чак пък по-зле може да е? В броя можете да прочетете още:
Реклама

Свързани публикации AI Апокалипсис (не точно) в този момент 23 юни 2023, 07:01 Борислав Сарафов преди катарзиса 22 юни 2023, 11:34
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР