Здраве от природата - опитайте този невероятен хляб от спелкта

...
Здраве от природата - опитайте този невероятен хляб от спелкта
Коментари Харесай

Хляб от спелта със семена

Здраве от природата - пробвайте този необикновен самун от спелкта със семена

Необходими Продукти

● брашно от спелта - 500 г + за поръсване на плота
● вода - 300 мл
● квас - 7 г суха
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л. +за намазване
● ленено семе - 3 с.л. счукано или смляно
● маково семе - 2 - 3 с.л.
● сусам - 2 с.л. черен

Начин на подготвяне

В купа се пресява брашното, като оставащите в ситото люспички, които са по-едри, не се изхвърлят, а се прибавят при пресетите ситни частици. Сипва се сухата квас и семената и се прави кладенче, в което се налива водата - леко затоплена, олиото и захарта.

Замесва се меко, нелепнещо тесто и се трансферира на набрашнен плот, продължавайки месенето към 10-15 минути. Към средата на процеса се прибавя лека-полека солта.

Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса на топло за 50 мин. -1 час, след което се премесва още веднъж за малко и се оформя самун с продълговата или кръгла форма, който се поръсва с още от семена, в случай че желаете - лененото семе този път не е нужно да е смляно, задачите зрънца придават доста хубав тип на хляба.

Оставя се да бухне и удвои размера си още веднъж и се поставя в загрята на 200 градуса фурна. На дъното на фурната се слага огнеопорен съд/купичка с вода, с помощта на която ще се образува пара и ще реализираме хубава коричка за хляба.

След първите пет минути фурната се понижа на 180 градуса и се пече към 40 минути. Ще познаете по кое време хлябът е подготвен като го почукате леко и би трябвало да ви бие на кухо (изпитан способ от остарели хлебари).

Охлажда се върху решетка.

Изключително потребен и апетитен самун, който си заслужава да се опита.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР