Затова много от тях остават постоянно тълкувани и анализирани, но

...
Затова много от тях остават постоянно тълкувани и анализирани, но
Коментари Харесай

Музикални хроники: Наистина ли Кърт Кобейн възпя вагината на Кортни Лав? 

Затова доста от тях остават непрекъснато тълкувани и оценени, само че не и напълно дешифрирани от слушателите.

Енигматичният Кобейн се движи сред крайната потиснатост и бунтарския пънкарски дух при започване на 90-те, когато се трансформира в емблема на гръндж придвижването, а тогава Nirvana е най-актуалната група в света. Heart-Shaped Box си остава измежду най-обичаните, само че и най-трудните за разгадаване негови песни и евентуалното ѝ значение се обяснява много по-късно.

След години на диспути към странния и замайващ текст, брачната половинка на Кобейн Кортни Лав непосредствено съобщи, че Heart-Shaped Box е написана за нейния… сексуален орган. Споровете по въпроса не престават.

Heart-Shaped Box е първият сингъл от финалния албум на Nirvana In Utero (1993) и е написана някъде при започване на 1992-ра, след грандиозния триумф на втория албум Nevermind. Заедно с ненадейно насъбраната от бандата популярност идва и вълна от рецензии в медиите, доста от които са ориентирани таман към лириките на Кобейн.

Като артист и създател на композициите и текстовете, Кърт отнася множеството негативи – и въпреки че ненавижда доста от аспектите на известността, постоянно е подготвен да употребява звездния си статут, с цел да насочи вниманието към значими проблеми и надълбоко значими въпроси.

Когато Heart-Shaped Box излиза, създателят на песента твърди, че вдъхновението му идва от ефирен репортаж, който е разказвал за заболели от рак деца. Чувствителният Кобейн приема прекомерно тежко мисълта, че жестоката болест застига и напълно дребни деца – и може би в действителност това е въодушевило изобретателния му развой, въпреки че по-късно през годините се постанова друго тълкувание.

Разказва се историята, че след тяхната първа среща, Лав праща на Кобейн дребна кутия с форма на сърце (heart-shaped box), съдържаща разнообразни странни предмети като да вземем за пример глава на кукла, откъсната от тялото ѝ.

Може би това ненапълно изяснява видимо несвързания текст, както и споменаването на зодиакалните знаци Риби и Рак (зодиите на Кърт и Кортни). Други настояват, че въпросната кутия с форма на сърце от песента в действителност съставлява вътрешност и изяснява името на албума In Utero (вътреутробно). Според тази доктрина, целият текст може да бъде прегледан като написан от името на ембрион, и то евентуално в обстановка на иден аборт.

Добре знае се, че Кърт Кобейн енергично пази дамите от прояви на дискриминация, както и че е погнусен от женомразството, проявявано тук-там в рокендрол културата. Вероятно Heart-Shaped Box отразява освен неговите усеща към Кортни Лав, само че и цялостното му отношение към третирането на дамите.

 Life Ball 2014 Courtney Love Crop

Затова и изказванието на Кортни Лав, че песента е написана за нейната вагина звучи някак прекомерно опростяващо. Тя изрази това мнение в няколко изявления в Twitter, които след това бързо изтри. Те изникнаха през 2012 година, много след самоубийството на Кобейн, и мотивът за тях беше кавър версия на песента, изпята на концерт на Лана Дел Рей.

Heart-Shaped Box е измежду сполучливите сингли на Nirvana и става №1 в 10 страни, а през 1993 година е и най-често пусканото видео по MTV. Видеоклипът се оказва финален за Кобейн преди неговата гибел на 5 април 1994 година А преди да почине, той акцентира, че точно това видео (с неговите чудати и сложни за разбиране прекратки) се приближава до неговата изобретателна визия повече от всички предходни клипове на групата.

Едновременно мрачна, извратена и по някакъв чудноват метод сантиментална, Heart-Shaped Box разказва дълбока до маниакалност съгласуваност сред двама души, за които любовта е пристрастяваща като опиат. И тъкмо като опиатите, тази обич е способна да убива, както и да дава сили за нов живот. 

Затова и Heart-Shaped Box остава толкоз знакова в неговото творчество и толкоз интерпретирана от милионите му почитатели – даже 30 години откакто той поставя завършек на живота си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР